Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сиропът от тази билка се прави лесно и е идеален за заливане на десерти

30 октомври 2023, 14:44 часа

Сиропът от маточина е възхитителна отвара, която улавя ярката, цитрусова есенция на листата на маточината. Този сироп може да се използва за подслаждане на напитки, за заливане на десерти или дори като основа за коктейли. Той се приготвя лесно и изисква само няколко прости съставки. Ето ръководство стъпка по стъпка как да си приготвите сироп от маточина.

Съставки:

- 1 чаша пресни листа от маточина
- 1 чаша вода
- 1 чаша кристална захар
- 1 лимон (по избор, за допълнителен аромат)

Седем натурални сиропа, които си струва да имате в домашната си аптечка

Начин на приготвяне:

1. Съберете лимоновия балсам

Започнете, като съберете около 1 чаша пресни листа от маточина. Ако имате лимоново дърво, можете да включите и няколко лентички лимонова кора, за да подсилите цитрусовия аромат.

2. Изплакнете листата

Внимателно изплакнете листата на маточината, за да отстраните всички замърсявания или остатъци. Подсушете ги с чиста кухненска кърпа.

3. Направете настойка от маточина

В малка тенджера смесете 1 чаша вода и 1 чаша кристална захар. Разбъркайте сместа на средна температура, докато захарта се разтвори напълно. Добавете пресните листа от маточина и лентичките лимонова кора (ако използвате) към захарната вода. Оставете сместа да къкри за около 10-15 минути, за да може ароматите да се смесят.

4. Прецедете сиропа

След като сиропът придобие богат аромат на маточина, отстранете го от котлона. Прецедете сиропа през сито с фини решетки или тензух в чист, термоустойчив съд. Изхвърлете използваните листа от маточина.

Бабини сиропи, които унищожават кашлицата и смазват настинката

5. Охладете и съхранявайте

Оставете сиропа да се охлади до стайна температура, преди да го прехвърлите в херметически затворен съд. Съхранявайте сиропа в хладилник, за да удължите срока му на годност.

6. Насладете се на сиропа от лимонов балсам

Сиропът от маточина може да се използва по различни начини. Можете да го капнете върху палачинки, вафли или сладолед. Той също така е фантастична добавка към сутрешния ви чай или към освежаваща чаша ледена вода. За по-специален привкус го използвайте като смесител за коктейли или за подслаждане на домашна лимонада.

Сиропът от маточина осигурява не само прилив на цитрусов вкус, но и нотка на сладост, която допълва широк спектър от кулинарни произведения. Сиропът е универсален и може да бъде възхитително допълнение към кухненския ви арсенал. Експериментирайте с различни приложения, за да се насладите напълно на прекрасната, пикантна есенция на маточината в любимите си ястия и напитки. Приготвянето на този сироп е лесен процес, а резултатът със сигурност ще освежи кулинарните ви приключения.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес