Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симптомът, който издава проблеми с черния дроб

10 юни 2021, 06:45 часа

Затлъстяването на черния дроб, известно като стеатоза, може да засегне много области на тялото.

Неалкохолната мастна чернодробна болест (NAFLD) е общ термин за редица чернодробни заболявания, които засягат хората, които пият малко или никакъв алкохол. Както подсказва името, основната характеристика на заболяването е натрупването на твърде много мазнини в чернодробните клетки.

Когато черният дроб е в лошо състояние, неприятният дъх в устата може да е ранен индикатор за заболяване.

Понякога дъхът на болните има силна миризма на плесен.

Това е знак, че черният дроб не се справя с филтрирането на токсичните вещества и обикновено това се дължи на тежко чернодробно заболяване. В резултат на това серните съединения навлизат в кръвта и попадат в белите дробове.

Основният симптом на заболяването е лошият дъх на чесън или плесен. Някои пациенти дори усещат леко сладникав вкус в устата.

Допълнителните симптоми включват:

  • дезориентация
  • леко кървене
  • пожълтяване на кожата
  • подуване на краката
  • подуване на корема

Заболяването, което се свързва с лошо функциониране на черния дроб, може да доведе до портална хипертония (повишено кръвно налягане във вените на черния дроб). 

Порталната хипертония затруднява преминаването на кръвта през черния дроб.

В случая токсичните вещества, които обикновено се филтрират от него, се насочват към други части на тялото, включително и към белите дробове. Когато това се случи, се появява лош дъх в устата. Той се дължи на нефилтрираните токсични вещества, които са попаднали от черния в белия дроб. Най-често виновник за лошия дъх е диметилсулфидът.

За допълнително забавяне на прогресията на увреждането на черния дроб и контролиране на усложненията, паралелно с предписаното лечение, трябва да въведете и някои промени в начина на живот, включващи: избягване на алкохола, консумация на по-малко сол и редовни физически упражнения.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес