Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще съсипете косата си: 6 неща, които не трябва да правите с къдрава коса

29 май 2024, 11:33 часа

Къдравата и чуплива коса изисква по-внимателна грижа в сравнение с други типове коса. За да намерите правилния подход към нея и да поддържате здрава коса, е важно да знаете не само за правилата на вашата рутина за красота, но и за основните грешки. Казваме ви какво разваля състоянието на къдравата коса.

"Сухо" разресване

Не се препоръчва да разресвате суха къдрава коса: вместо красиви, дефинирани къдрици, ще получите бухнала прическа, която не е особено красива. Гребенът наранява къдриците, деформира косата и я прави небрежно пухкава. По-добре е да разресвате кичурите си след нанасяне на маска или балсам върху влажна коса; благодарение на продуктите гребенът лесно ще се плъзга през кичурите и няма да им навреди.

Как да се грижите за къдрава коса?

Хавлиено триене

Триенето и усукването на косата също кара къдриците да губят формата си, стават чупливи и пухкави. Не трябва да изсушавате косата си с обикновена кърпа: тя уврежда кутикулата на къдриците, което ги кара да загубят своята гладкост. Вместо това използвайте копринена кърпа или памучна тениска и изсушете къдриците си с попиващи движения. Опитайте се да спите върху калъфки за възглавници от сатен или коприна: косата на тях е по-малко заплетена и по-малко повредена (което е полезно за всички видове къдрици).

Горещ стайлинг

Високите температури увреждат всички видове коса и причиняват сухота на къдравата и чуплива коса. Поради това къдриците ще станат по-пухкави и ще загубят формата си. По-добре е да изсушите косата си естествено или със сешоар при ниски температури. Да, този метод ще отнеме повече време, но в същото време поддържа здравето на къдриците.

Също така не бива често да оформяте косата си с преса или маша. И ако искате да промените имиджа си и да изправите къдриците си, не забравяйте да нанесете термична защита по цялата дължина.

Използване на продукти със силикон

Силиконите са враг на къдравата коса. Факт е, че тези компоненти създават филм върху косата, който предотвратява загубата на влага, но в същото време прави къдриците по-тежки. Такива продукти са много подходящи за права коса, но напротив, те не позволяват на къдравата коса да придобие еластична и дефинирана къдрица.

Ако просто искате да преминете към „къдравата страна“, тогава преди оформяне по „къдрави метод“, измийте косата си с дълбоко почистващ шампоан. Това ще ви помогне да почистите къдриците си от всички останали стилизиращи продукти, а продуктите за къдрава коса ще работят по-добре.

Здравни тайни за къдрава коса: 7 правила за истински къдрици

Класически подстригвания

Къдравата коса не може да се подстриже по класическия метод, на който сме свикнали, тоест когато е мокра. Факт е, че всяка къдрица има различна дължина и степен на еластичност, което трябва да се вземе предвид при подстригване. Следователно те трябва да се режат в сухо състояние, създавайки подходяща форма и като се вземе предвид степента на къдрене.

За висококачествена прическа се свържете със специални салони за къдрава коса или се уверете, че фризьорът има опит в работата с този тип коса.

Нанасяне на прекалено много продукти

Къдравата коса се нуждае от много влага, но много хора бъркат хидратацията и подхранването и щедро нанасят продукти с масла върху къдриците си. Такава козметика утежнява косата, изправя къдрицата и я прави по-малко еластична. Къдравата и чуплива коса изисква много вода и овлажнители, които трябва да се нанасят с „изцеждащи” движения по време на миене. Благодарение на това косата ще се навие сама и ще придобие добре поддържан вид.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес