Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Самовлюбените хора одобряват социалното неравенство

09 юни 2016, 20:42 часа

Американски психолози си стигнали до извода, че самовлюбените хора са склонни да поддържат идеята за обществено неравенство.

Такова отношение към социалната йерархия се обяснява от учените със склонността на нарцисистите да мислят, че те заемат по-високо положение в сравнение с останалите. Изследването е публикувано в изданието Social Psychological & Personality Science.

В своята работа учените са анализирали взаимовръзката между нарцисизма (в дадения случай става дума за нарцистични черти на личността, а не за патологичен нарцисизъм) и положителното възприятие на обществената йерархия. Те са провели серия от пет изследвания, в които са взели участие повече от 1300 души.

Целта на първото изследване била да се провери дали самовлюбените хора ще одобряват твърденията за важността, ценността и естествеността на неравенството в обществото. В резултат учените открили взаимовръзка между нарцисизма и одобрението на груповата йерархия, а също одобрение на икономическата тенденция да се оправдава съществуващото неравно разпределение на ресурси.

Във второто изследване психолозите анализирали как е свързано текущото положение на нарцисистите в компаниите, където те работят, с отношението към йерархията. Учените не са открили изразена взаимовръзка между служебното положение и одобрението на неравенството.

Но третото изследване, при което участниците изпълнявали задачи, а след това се опитвали да отгатнат колко добре са се справили, установило, че самовлюбените хора са склонни да смятат, че в бъдеще ще се издигнат по кариерната стълба, и затова поддържат идеята за социално неравенство.

Следващите въпроси потвърдили тази връзка, като установили също, че нарцисистите престават да одобряват социалната йерархия, ако нямат перспективи за издигане.

По такъв начин проведените от учените изследвания сочат, че във всички случаи самовлюбеността на хората е била свързана в голяма или малка степен с одобрението на неравенството.

В бъдеще психолозите възнамеряват да изучат влияе ли нарцисизмът непосредствено на отношението към йерархията, или свързаните с него черти, например самоувереността или чувството за собствено достойнство.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес