Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рецепта за мощен лек с хрян, който ще подсили имунитета

27 септември 2024, 20:30 часа

Сезонът на вирусите е в разгара си. И за да не ги хванете или да се разболеете без последствия, трябва да повишите имунитета си. Ето как да направите това без фармацевтични лекарства и съмнителни хранителни добавки.

Какво представляват интерфероните?

Това са протеини, които ни осигуряват защита от вируси. Освен това, интерфероните не действат срещу конкретни видове, а срещу всички вируси, които влизат в тялото. Този вграден метод за самозащита на организма се нарича неспецифичен имунитет.

Още: Чай от хрян - ето как да го пием "правилно"

Интерфероните се секретират основно от лигавиците на носа и гърлото. Процесът се активира в два случая: при инвазия на вируси и някои бактерии, както и под въздействието на нискомолекулни съединения.

Но вторият вариант е за предпочитане за нас. В края на краищата, по този начин можем да увеличим количеството интерферони, без да чакаме инфекция. Остава да разберем какви са нискомолекулните съединения и къде да ги вземем.

Това е голям клас от различни вещества. От тях най-добри са етеричните масла с високо съдържание на сяра. Най-ефективният и достъпен е етеричното масло от хрян.

Ето рецепта как бързо да повишите имунитета у дома, като използвате лечебните свойства на това растение. Процедурата ще отнеме само 30 секунди на ден.

Още: Лекар разкри какво се случва с кръвното и захарта ви, когато ядете хрян

 

·       Настържете 100-200 г корен от хрян.

·       Поставете настъргания хрян в литров буркан.

·       Вдишайте от буркана за 15 секунди.

Още: Тази обикновена подправка значително ще подобри паметта ви

·       След процедурата затворете плътно буркана с капак и поставете хряна в хладилника.

·       След два дни миризмата няма да е толкова наситена и остра, но тук се крият всички предимства. Затова на третия ден заменяме хряна с пресен.

·       Повтаряме процедурата два пъти дневно в продължение на една седмица. Ефектът от вдишването продължава още 2-3 седмици.

 

Инхалациите с хрян стимулират производството на интерферон в носната лигавица, укрепвайки първата линия на защита на организма срещу вируси. Продуктът работи като чар, защото се основава на познания за физиологията.

 

Как коренът от хрян помага на имунната система

Коренът от хрян е известен със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства и затова се използва за лечение на остър синузит, бронхит и инфекции на пикочния мехур.

Коренът на растението дължи характерния си лютив вкус на веществото синигрин. Продуктът от разлагането на синигрин е алил изотиоцианат, известен още като алил синапено масло, който има остър вкус и специфична миризма.

Може да се предположи, че укрепващите здравето или лечебните ефекти на корена от хрян се дължат на биологичната активност на алил изотиоцианата. Освен това, коренът съдържа аскорбинова киселина и флавоноидите кемпферол и кверцетин, които също са известни със своите противовъзпалителни свойства.

В лабораторни условия учените тестваха действието на водния екстракт от хрян върху човешките имунни клетки.

Проучването показа, че екстрактът от корен на хрян блокира възпалителните ензими циклооксигеназа (COX) и 5-липоксигеназа (5-LOX) в първичната човешка имунна система, като по този начин има противовъзпалителен ефект върху човешките имунни клетки.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес