Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разберете как да се справите с лошата миризма от климатика

17 септември 2022, 13:44 часа

Усещате неприятна миризма в дома си и се чудите откъде идва тя - развалена храна, проблеми с канализационната система… Много е вероятно причината да е в климатика. Ето какви може да са причините и как да ги предотвратите:

1. Мръсни изпарителни бобини и запушени дренажни тръби

Ако миризмата е остра и силна и напомня развалена храна, възможно е причината да е замърсени изпарителни бобини. Почистете намотките, както и всички запушвания, които откриете в дренажните тръби на климатика.

2. Прах, плесен и мухъл

При висока влажност в климатика, често се появяват плесен и мухъл. Топлата и влажна среда съдействат за развитието на тези организми. Наличието на мухъл в климатика причинява разпространение на токсични вещества във въздуха, затова подобно състояние не бива да се пренебрегва. Отстранявайте всички течове на вода и проблеми с влагата в климатика. Ако вече сте установили откъде идват, локализирайте мястото, в което са се натрупали, предотвратете течовете (ако има такива) и почистете.

Какви рискове крие домашният климатик?

3. Тютюнопушене

Ако пушите в стаята, в която е климатикът, вероятно силната миризма на никотин ще продължи да се задържа в пространството дълго време. Така се случва, защото димът преминава през филтъра и достига до бобината на изпарителя. Сменете филтъра на климатика и не пропускайте редовната профилактика, за да се освободите от остатъчната миризма на цигари.

4. Прегряване на части

В този случай ще усетите миризма на изгоряло, много е вероятно тя да идва от климатика. Проверете системата за проблеми с прегряването на двигателя или за неправилно окабеляване. Ако миризмата наподобява тази на барут или разтопена пластмаса, веднага изключете уреда и повикайте специалист.

5. Изтичане на канализация

Ако миризмата е като на канализация, възможно е влагата на климатика да се отделя в канализацията, дренажът да е без сифон и по този начин неприятният мирис се връща обратно. Дренажният сифон уплътнява и пречи на лошата миризма да влезе в климатика, а оттам и в стаята. Причината може и да е в разкъсване на канализационната тръба. В този случай трябва да се свържете със специалист, който да почисти въздушните системи или от водопроводчик, който да реши проблема с канализацията.

Ако нямате КЛИМАТИК у дома, ето 3 СУПЕР идеи как да се разхладите
.
6. Изтичане на газ

Ако миризмата наподобява тази на гнило яйце, вероятно причината е изтичане на газ. Природният газ е без мирис, но когато се комбинира с химикал на име меркалтан, може да доведе до силен и непоносим мирис при изтичане. Изключете климатика възможно най-бързо и се свържете с техника, който ви поддържа климатиците.

7. Грешна поддръжка

За да работи вашият климатик правилно, от голямо значение са добрата поддръжка и разумното му използване. Ако не спазвате основните стъпки за правилна експлоатация, може да причините поява на неприятна миризма на уреда с течение на времето. Ето до какво може да доведе това:

- климатикът може да прегрее от твърде често включване и изключване или ако работи непрестанно на пълна мощност;
- трябва редовно да сменяте филтрите, в противен случай ще усетите неприятна миризма на мръсен въздух;
- ако не правите редовна профилактика на климатичната система, също може да усетите лоша миризма, както и повреди, които имат нужда от професионален ремонт.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес