Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пътеводител на Баку: 5 необичайни места, които всеки трябва да види

14 август 2024, 16:33 часа

Ако все още не сте решили къде да отидете на почивка, препоръчваме ви да разгледате отблизо слънчевия Азербайджан и неговата столица.

Център "Гейдар Алиев

Центърът "Гейдар Алиев", перлата на града и истински архитектурен шедьовър на Заха Хадид, е мястото, от което да започнете разглеждането на забележителностите. Строителството му започва през 2007 г. и е завършено само пет години по-късно. През 2014 г. сградата получава престижната награда "Дизайн на годината".

Огромната бяла сграда с необичайна форма и изобилие от плавни линии се е превърнала във визитна картичка на Баку. Вътре има няколко постоянни експозиции (музей, посветен на създателя на съвременната азербайджанска държава Гейдар Алиев, изложба "Мини Азербайджан", която ще ви помогне да се запознаете с културата на страната, и колекция от ретро автомобили), както и няколко конферентни зали, в които редовно се провеждат различни лекции от международни лектори.

Какво трябва да знаем при пътуване на куче със самолет?

Музей на килимите

Друга сграда с причудлива форма, която редовно привлича вниманието на посетителите на града, е Музеят на килимите. Проектът е дело на специалисти от виенското архитектурно студио Hoffman Janz - тяхната идея е била фасадата да бъде оформена под формата на навит на руло килим. Строителството отнема около шест години.

Сега туристите и гостите на града могат да оценят експозицията, която включва над 6000 експоната. Сред тях има дрехи, предмети за бита, бижута и, разбира се, огромно разнообразие от килими. Най-старите образци датират от XVII в., но има и по-съвременни.

Освен това в рамките на обиколката можете да се запознаете подробно с живота и работата на един от най-известните дизайнери на килими - Латиф Керимов.

Музей на поклонниците на огъня или Храмът на огъня

Зороастрийският музей на поклонниците на огъня или, както още го наричат, Атешга - ще изненада дори тези, които са се интересували от историята на религиите. Той се намира в село Сурахан - именно тук е имало много места, където нефт и газ са излизали на повърхността и са се запалвали, превръщайки се в притегателен център за хората, които са почитали пламъка.

Дори и сега в музея на храма можете да откриете няколко представители на зороастризма. Със сигурност ще ги разпознаете по белите им дрехи и специалните покривала за глава. В наши дни Атешгах представлява малък каменен комплекс с олтар и килии, всяка от които разказва за един от аспектите на живота на обитателите му. По време на обиколката с екскурзовод ще научите защо поклонниците на огъня са се измъчвали, как са приемали смъртта и как са живели.

Кои са забранените предмети при пътуване със самолет?

Улиците на стария град

Разбира се, не е възможно да опознаете Баку, без да посетите стария град. Когато стигнете до Ичери-Шехер (така се нарича този древен жилищен квартал), сякаш се намирате в декорите на исторически филм. Да, много хора веднага го свързват с "Диамантената ръка", но освен това много "проклето" място, има и много други интересни места, заслужаващи внимание.

Съветваме ви, когато съставяте маршрут, да включите Девичата кула и да научите загадъчната и тъжна история на тази сграда, както и да надникнете в ателието на модерния художник Али Шамси, да се пазарите с местните търговци за най-необичайния комплект ръчно изработени съдове от местни занаятчии и да научите повече за културата на изпаряването в местните хамами.

След разходката си непременно се отбийте в някой от местните ресторанти, за да опитате традиционна азербайджанска кухня. Сред любимите ни ресторанти са La Quzu (в превод "агнешко") и Natavan (най-красивата гледка към града и Каспийско море).

Ресторант Ширваншах

Ако гастрономическата програма ще бъде задължителна част от вашата обиколка, ресторантът-музей Ширваншах заслужава отделно посещение. Той се намира на една от най-старите улици в града - Салатин Аскерова, недалеч от метростанция Низами Ганджави.

Мястото е изумително по своите мащаби: тук е много лесно да се изгубите. Има два етажа с различни тематични стаи, украсени с необичайни артефакти и предмети на изкуството. Можете да вечеряте в стаята, посветена на фотографията, или да надникнете в "стаята на шивача", а след това да се отправите на обиколка из лабиринтите на "Ширваншах" и да научите всичките му тайни.

В менюто са включени традиционни национални ястия. Местните жители обикновено идват тук по важни поводи - за да отпразнуват семейни празници, рождени дни, годежи и сватби.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес