Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Психология на дебелеенето: От какво ни защитава тялото

28 ноември 2013, 10:56 часа

Много хора имат проблеми с излишните килограми. Понякога те зависят не само от неправилното хранене, но и от семейството ни.

Понякога трябва да погледнем назад в семейната си история и да се замислим за това, което се случва в живота ни. Излишните килограми често са следствие от предпочитанията ни в храненето и вредните навици. Но да говорим за проблема може не само с диетолога, но и с психолога. Наднорменото тегло може да се дължи на други причини: наскоро случила се промяна в живота ни, различния сбития, конфликти, чиито корени са в семейната история на даден човек.

В процеса на терапевтичната работа може да се видят източниците на много проблеми, уверява психологът Екатерина Михайлова. Тогава човек получава шанса да промени ситуацията и дори да види как излишните килограми изчезват.

Пълно щастие

Думите и символите, поговорките и метафорите влияят на живота ни по-силно, отколкото си мислим. Подсъзнанието ни реагира пряко на това, което произнасяме. Така изразът „да натрупаш тегло“, свързан с повишаване на статуса, високата длъжност, неволно се възприема от нас в прякото му значение: получавайки повишение, ние (според нас безпричинно) започваме да напълняваме, ставаме по-„солидни“ и „видими“.

Да се спреш и да помислиш

В живота си имах период, в който работех на четири места и непрекъснато тичах насам, натам, разказва 47-годишната Вяра. Много странно ми беше, че при този ритъм на живот успях да кача 9 кг. Наложи се да оставя два от проектите, защото ми стана тежко да се движа толкова много.

За Вяра излишното тегло е станало сигнал за това, че животът й е пренаситен, в него има прекалено много занятия, обяснява психологът. – За жената е дошъл момент, в който тя е трябвало да се определи, да избере най-важното.“ В този случай теглото играе ролята на спирачки, като ни заставя да забавим непосилното темпо и да помислим повече за живота си.

Зони на натрупване

Тежкото минало може да се материализира и на физическо ниво. Някои хора пълнеят само в определени части на тялото: променят се бедрата, корема, зоната около врата. Разбирайки мнението на ендокринолога също така е полезно и да се погледне в миналото на семейството.

Много жени страдат от това, че бедрата и коремът им са напълнели, точно както при античните богини на плодородието. „Подобна пълнота може да е свързана с репродуктивната функция, смята Екатерина Михайлова. - В практиката ми е имало случаи, когато се изясняваше, че при жени с пълни бедра, някои от прароднините са умирали по време на раждане, заради „тесен таз“. Лекарят ще разбере, че не в това е проблема, но в такива случаи са много важни думите. „Тесният таз“ е нещо опасно и жената несъзнателно се стреми да го „разшири“.

Големият корем понякога е опит да угодиш на роднините , мечтаещи за внук.

Често напълнява това, което е лишено от движение. Съществува изразът „не си върти задника“. В някои семейства разчупената походка се тълкува като сексуална провокация. Често става ясно,че в такива семейства е имало изнасилвания, незаконородени деца и паметта затова се предава чрез строги изисквания към поведението на момичетата.

Други хора имат т.нар. гуша. По-рано тя е била свързана с раздразнителността и сексуалната неудовлетвореност. Често тази част от тялото пълнее при хиперотговорните и тревожни хора, те не са доволни от живота и работата си и страдат от хипертония. Може да се окаже, че обща черта на предците им е била точно тази хиперотговорност.

Тялото като защита

Когато станах началник на отделението в клиниката, качих цели 15 кг, разказва 36-годишната Елвира. – Те сякаш ме защитаваха: всеки пациент си имаше своята болка, която така или иначе приемаш в себе си, а трябва да запазиш силите си.“ Напълнявайки, човек по-трудно усеща тялото си, става по-малко чувствителен.

„Напълняват и жертвите на сексуално или емоционално насилие, обяснява още Екатерина Михайлова, - те сякаш се защитават от света, който ги е накарал да страдат. След психотерапията излишните килограми си отиват, човек разбира, че има и други начини за защита.“

10 причини за излишни килограми

Подсъзнателните причини, заради които напълняваме може да бъдат различни.

Чувстваме се беззащитни. В руския език думата „живот“ днес означава „корем“ и на това, което ни се струва опасно, точно тази част на тялото реагира първа, защитавайки се с килограми.

Страдаме заради това, че са ни напуснали. Душата ни сякаш се е вцепенила, затихва движението на живота, забавят се обменните процеси и излишното тегло става част от тази неподвижност.

Помним лишенията. Недостатъчната топлина, обич, храна – това усещане може да живее в паметта ни. Желанието да трупаме „запаси“ се материализира в килограми.

Искаме да бъдем забелязвани. Струва ни се, че пълният човек се забелязва по-лесно и към него реагират по друг начин, в сравнение със слабия. Така действа изразът „голям човек“.

Оставаме верни на някой, който вече го няма. Нямайки сили и желание да започнем нови отношения, ние се „крием“ зад излишното тегло, за да не бъдем привлекателни.

Опитваме се да отвлечем вниманието от друг проблем.

Подражаваме на близките си. Обичаме своите пълни родители или се страхуваме, че те ще ни отхвърлят и затова неволно се опитваме да станем като тях.

Отказваме се от женствеността си. Родителите не са искали момиче, а момче, майката потиска дъщерята, считайки я за своя съперница… и женствеността се скрива зад излишното тегло.

Отказваме се от мъжествеността си. Властният баща се стреми да отгледа „истински мъж“. Напълнявайки, младежът започва да прилича на момиче, а към момичето бащата няма да предявява толкова претенции.

Преживяваме период на сексуална неудовлетвореност. „Изяждаме“ мечтите за секс и затова пълнеем. Но когато периодът отмине тези килограми се свалят лесно.

 Още интересни новини за отношения, психология и зодии четете в сайта sroditeli.com.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес