Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: Депресията може да бъде заразна

06 юли 2024, 13:03 часа

Депресията не е вирус или бактерия. Хората около нас обаче могат да повлияят на психическото ни благополучие много повече, отколкото изглежда на пръв поглед. Психичните проблеми, за щастие, не са заразни. Нещастието също не е грип или настинка, които сте пипнали от колега.

През последните години се говори много повече за депресията. И не е чудно: в днешния тревожен свят поддържането на емоционален баланс може да бъде много трудно. Депресията е истинска болест, а не нечия прищявка или просто лошо настроение.

И има хипотеза, че пациентът може да предаде тази болест на друг по същия начин. Тази идея е предложена от финландски психолози.

Три съвета за това как да се преборите с депресията

Какво са установили учените?

Екип от изследователи, ръководен от Кристиан Хакулинен, доцент по психология в университета в Хелзинк, проследява медицинските досиета на повече от 700 000 деца в продължение на 11 години, започвайки от 16-годишна възраст.

Учените са забелязали интересен модел. Оказало се, че ако един ученик в клас показва ясни признаци на депресия, вероятността неговите съученици също да я развият е поне с 9% по-висока.

Тези, които са имали много съученици с депресия, са имали 18% по-висок риск също да развият депресия през следващите 11 години.

Разбира се, други важни фактори влияят върху вероятността от депресия. Въпреки това, дори когато цифрите бяха коригирани спрямо нивото на доходите и други нюанси, връзката все пак остана - въпреки че беше отслабнала, след като напусна училище.

И това далеч не е единственото изследване по тази тема. Психолози от университета Нотр Дам са изследвали 108 нови студенти, които са били разпределени на случаен принцип в стаи по двойки.

Всеки от участниците в експеримента направи анкета и разказа за своя стил на мислене, настроение и ниво на стрес през първия месец - и след това отново след 3 и 6 месеца.

По-конкретно, изследователите са изследвали тип мислене, свързано с депресията, наречено размишляване, което включва размишляване върху негативни преживявания.

Оказа се, че ако някой от съквартирантите има склонност към размишления, то неговият съквартирант често възприема този навик  – дори и да не му се е случвало подобно нещо преди. Освен това, тези хора са имали повече от два пъти повече симптоми на депресия.

Депресия: Всичко, което трябва да знаете за нейните ранни признаци

Защо се случва това?

Експертите все още не са стигнали до консенсус защо се случва това. Психологът Джак Андрюс нарече това явление феноменът на социалното заразяване. Той предположи, че активното обсъждане на депресията може да доведе до самодиагностика на депресия.

С други думи, ако вашият приятел е диагностициран с депресия, той говори за своите усещания и чувства, това означава, че има шанс да видите алармени звънци в себе си и да потърсите помощ. Понякога обаче има и друг сценарий: можете да сбъркате нормално лошо настроение с депресия и да решите, че сте болни.

Това важи особено за тийнейджърските общности.

Има и други версии. През 2022 г. изследователи в Бразилия предположиха, че сме програмирани да улавяме депресивни емоции един от друг чрез специализирани мозъчни клетки, наречени огледални неврони.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес