Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Променете тези неща в спалнята си и ще се събуждате бодри и свежи

02 юни 2021, 20:00 часа

Добрият сън ви помага да си отпочинете, да бъдете бодри, здрави и да можете да вършите работата си пълноценно, а и вие да се чувствате така. Сънят обаче зависи и от обстановката около вас. Хубавата новина е, че не е нужно да правите грандиозни промени в спалнята, а само някои дребни неща, които ще създадат условия за пълноценна почивка.

Изберете цвят, който успокоява

Ярките цветове не са удачен избор за спалнята. Червеното и синьото също, тъй като те предизвикват прекалена възбудимост в мозъка и по този начин той не може да се предразположи към сън. Бялото също не е добра опция, защото отразява светлината и създава усещането, че в стаята е светло. Както може би знаете, светлината стопира производството на мелатонин – хормона на съня.

Подходящи цветове за спалня са светлозеленото или светлосиньото, екрюто и бежовото, тъй като те имат успокояващо действие. 

Променете осветлението

Ако в спалнята ви има LED лампи, то по-добре да са с топла или мека светлина. Силната бяла светлина отблъсква и прави помещението ярко, а по този начин няма да можете да се отпуснете и да заспите лесно и ще се чувствате уморени или раздразнени. Също така, очите също се дразнят, зачервяват и не могат да си починат пълноценно.

Следете за нормална температура

В спалнята не трябва да е много горещо или пък много студено. Оптималният диапазон е между 17 и 22 градуса. По-ниска или по-висока температура не се препоръчва, тъй като не можете да се отпуснете. Лятото ще ви бъде прекалено топло, ако температурата е по-висока, а спалнята създава тази приятна хладина, която ни липсва през деня. Същото се отнася и за зимния период – оптималният диапазон ще създаде приятна топла атмосфера, в която да се отпуснете и да отпочинете, след дълъг и студен зимен ден.

Сменете часовника в стаята

Хубаво е той да бъде с мека и топла слънчева светлина. Учените показват, че този метод на събуждане е най-подходящ за организма и не е прекалено стресиращ. Следователно, вие се събуждате с усмивка и бодри за новия ден, но и отпочинали за предстоящите предизвикателства. Преходът от сънено към будно състояние също е по-лесен и не изисква големи жертви от ваша страна.

Надяваме се тези съвети да са ви от полза и да подобрят качеството на съня ви, а оттам и на работата, взаимоотношенията, здравето и всичко, което зависи от това да сте отпочинали и в добро настроение.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес