Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

През лятото климатикът трябва да бъде около тези градуси!

17 юни 2023, 18:16 часа

Климатикът се превърна в практически незаменим уред в живота на хората. Ако по-рано се използваше предимно в търговски обекти и офиси, днес присъства все повече в домовете — още повече, когато настъпи лятото и температурите са склонни да се повишават.

Въпреки това, наличието на климатик у дома изисква повече внимание, отколкото мнозина осъзнават - особено що се отнася до температурата, която той създава. Много хора обичат да оставят стаята си на по-хладно и с по-ниски температури, но нямат представа колко вредно е това за здравето и как се отразява на джобовете им в края на месеца.

Ниската температура на климатика и нейните опасности

Студеният въздух, който освежава околната среда, има нежелан ефект: той изсушава лигавицата на носа и нарушава защитната система на тялото срещу вредни бактерии, вируси и микроорганизми. Освен това, във въздуховодите на климатика има бактерии, гъбички, акари и нечистотии, които не се улавят на 100% от филтрите особено, когато уредът се поддържа небрежно. Тези микроорганизми, естествено, се разпространяват в околната среда.

Друг фактор, който трябва да се има предвид, е известният „термичен шок“: внезапните промени в температурата (напускане на много гореща среда и влизане в много студена стая и обратно) има отрицателно въздействие върху имунитета и прави организма по-уязвим за въздействие от вируси и бактерии, които причиняват зарази.

Но при правилни условия на употреба и подходящо регулиране на температурата на климатика, устройството може да се използва без страх.

Защо е важна профилактиката на климатик?

Идеална температура за климатизация през лятото

Тъй като много ниските температури са лоши за вашето здраве, коя трябва да е идеалната точка, за да бъде околната среда едновременно приятна и здравословна?

Според един очевидно компетентен човек, при това в доста гореща страна - техническия директор на ASBRAV (Южно-бразилската асоциация за охлаждане, климатизация, отопление и вентилация) Рикардо Важ де Соуза, отговорът е лесен: настройте климатика си на температура 23 градуса по Целзий. Тази температура не само осигурява на хората перфектен комфорт, но и гарантира спестяване до 50% от сметката за ток в края на месеца.

Според агенция за здравен надзор температурата на климатика може да варира между 23ºC и 26ºC през лятото. Този интервал се счита за идеален за освежаване на околната среда, без да навреди на вашето здраве, особено в най-горещите дни на годината.

Температура на климатика и топлинен комфорт

Въпреки че има професионални препоръки относно идеалната температура на климатика, сред потребителите мненията са различни - защото всеки човек има своя собствена комфортна температура. Някои хора се чувстват добре в по-хладна среда и, естествено, предпочитат ниските температури.

На други хора почти не им е горещо и предпочитат да настроят климатика на по-високи температури. При това, сред потребителите на климатици през лятото има често срещан неправилен навик: първоначално включване на много ниски температури с надеждата бързо да освежи околната среда и едва след това да се зададе правилната температура. Тази практика освен, че е неефективна, може да претовари климатика.

Идеалното е да намерите баланса, който ви позволява да освежите околната среда без прекаляване, наслаждавайки се на климатика безопасно и със здрав разум.

При работата на климатика през зимата трябва да следите тези 2 показателя

Други важни предпазни мерки за оптимизиране на използването му са:

- затваряйте вратите и прозорците, когато включвате климатика;

- дръжте завесите и щорите затворени, за да блокирате слънчевата светлина и топлина;

- програмирайте таймера така, че да пестите енергия в по-малко горещи дни;

- изключвайте устройството, когато в стаята няма хора;

- уверете се, че външният кондензатор е монтиран на място, където има достатъчна циркулация на въздуха.

Правилното използване на климатика гарантира, че температурата остава стабилна и подходяща за охлаждане на околната среда, без да вреди на здравето.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес