Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди да заспите, винаги правете това, супер полезно е

24 февруари 2022, 14:40 часа

Стречингът е препоръчван от всички активно спортуващи и треньори както за подготовка преди тренировката, така и за отпускане след нея. То оказва благоприятно влияние върху ставите и мускулите ни. По този начин ние ги подготвяме за предстоящото натоварване, намаляваме риска от болки и наранявания, травми или възпаления. А в края на нашата тренировъчна сесия разтягането служи най-вече за охлаждане на мускулите и нормализиране на кръвоснабдяването.

Но ползите от стречинга не се изчерпват само дотук. Оказва се, че това действие оказва благоприятно влияние и върху качеството на съня ни. Изразява се в нормализирането му – удължава продължителността, редуцира невъзможността да заспим, събуждането през нощта и т.н. Нека разгледаме и по-подробно този въпрос и ползите от стречинг преди лягане в следващите редове:

Какви са ползите от разтягането преди лягане?

Всъщност стречингът е важен преди сън, защото ни спомага да дишаме правилно през нощта. Ритмичното и дълбоко дишане може значително да подобри качеството на съня ни. Освен това, разтягането ще редуцира нивата на стрес в тялото и своевременно с това ще активира процесите на съня. Редовният стречинг помага и за понижаване риска от появата на мускулни крампи през нощта.

Ако практикуваме стречинг преди сън, ще се заредим с нужната ни енергия за идната сутрин, спомага за подобряване концентрацията, паметта и мотивацията за работа. Ако водите динамичен и натоварен начин на живот, горещо ви препоръчваме да включите разтягането преди лягане във вечерната си рутина.
По този начин ще се почувствате отпуснати, успокоени, отпочинали. Разтягането ще ви помогне да релаксирате по лесен и бърз начин. Проучванията, провеждани през годините, отчитат, че хората, които практикуват спортове с подобни движения като йога, пилатес, тай-чи и др. Имат благоприятен ефект върху качеството на съня.

Разбира се, ако йогата не е вашият спорт, не е казано, че насила трябва да я практикувате. Достатъчно е само да използвате част от основните й принципи като бавно и плавно разтягане. Ако съумеете и да дишате плавно и равномерно през това време, ефектите ще са поразителни. Практикувайте стречинга преди лягане и съвсем скоро ще установите някои положителни промени в тялото и ежедневието си – по-дълъг и спокоен сън, повишени тонус и енергия, понижени нива на стрес в организма, редуцирани болки в тялото и т.н.

Съветваме ви дори да се допитате до познат треньор, който да ви даде най-добрите насоки и примери за една кратка стречинг сесия, която с желание и лекота да изпълнявате всяка вечер преди лягане. Гарантираме, че резултатите ще са видими.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес