Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поправка на надраскани очила: Можете ли да го направите в домашни условия?

31 август 2023, 21:08 часа

Ще отговорим веднага: не можете да премахнете драскотини по очилата в домашни условия! Лещите в коригиращите очила се нуждаят от внимателно, нежно боравене и подходящи методи. Направи си сам полирането на лещи и отстраняването на драскотини с помощта на домашни методи само ще ги съсипе.

Ако очилата ви са надраскани или по друг начин повредени, трябва да се свържете със оптика. Бъдете готови за смяна на лещите.

Драскотините могат да изкривят възприемането на изображението в очилата, да причинят сериозен дискомфорт под формата на астенопични симптоми (главоболие, напрежение в очите). Надраскванията сериозно влошават видимостта и просто изглежда грозно.

Първите 9 знака, че имате нужда от очила и защо не трябва да ги пренебрегвате

Купувайки скъпи маркови очила, хората преследват три основни цели:

·        Красив вид;

·        Качеството на диоптъра или степента на защита от слънцето, което е важно за поддържане или дори коригиране на зрението;

·        Издръжливост, защото хората бързо свикват с очилата и честото им сменяне е не само неудобно, но и трудно.

Мога ли сам да премахна драскотини по лещите?

Днес в интернет можете да намерите куп видеоклипове за това как да поправите почти всичко, включително очила. Освен това не само рамката, но и лещите, например, с помощта на някои чудотворни средства (сода, паста за зъби, восък, цигарена пепел, вазелин, различни лакове и т.н.) е лесно и просто да премахване на драскотини от полимера и дори от стъклото.

Драскотини по стъклата на очила

Несъмнено ще има „щастливци“, които с „Божията помощ“ и въз основа на съветите на „майстори“ от интернет са се справили „отлично“ с тази задача. Но е много съмнително от професионална гледна точка.

В домашни условия просто не можете да премахнете драскотина или други дефекти от обектива, без да го съсипете напълно. Една драскотина може да изчезне (да стане невидима), но как ще се запълни в този случай и как това ще се отрази на качеството на лещата, а след това и на зрението ви?

Как да разберем дали слънчевите очила имат защита?

Такива методи за поправка на лещите водят и до появата на незабележими микропукнатини, изкривяване на диоптричните й характеристики, което отново вреди на зрението на притежателя на такива умело „ремонтирани“ очила.

Какво се случва с обектива, след като се полира у дома?

- на полимерни лещи, които имат специално фабрично покритие, то се поврежда, като по този начин рязко се влошават оптичните свойства на продукта;

- пластмасовата леща става мътна от това, което намалява нейното качество, което се отразява негативно на човешкото зрение;

- при минералните лещи полирането като цяло е безполезно и може да доведе само до допълнителни драскотини от микрочастиците на използваните продукти.

Не поправяйте сами драскотини и не се опитвайте да поправяте нещо, което трябва да бъде заменено.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес