Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезни съвети и трикове как да запазите перфектната визия на велурените си ботуши

07 януари 2022, 12:05 часа

Велурените зимни ботуши, любими на мнозина, са най-засегнати от реагентите през зимата. Ето защо всички ботуши и обувки за зимата е добре да са изработени от по-малко "деликатни" материали, а велурът да остане за по-топлите месеци. Все пак, ако изборът все пак падна върху чифт велурени ботуши,е нужно да се съобразите с няколко елементарни правила, свърани с грижата за тях.

1. Обувките от всякакви материали имат нужда да бъдат защитени от влага и реагенти през зимата. Обработката със специални средства ще ви позволи поне частично да защитите велурените обувки, дори и да не ги предпазва напълно от намокряне и образуване на солени петна.

2. Никога не сушете велурени обувки върху или близо до радиатора. Нужно е да изсъхнат по естествен начин, без значение дали ще е на открито или на стайна температура в помещение. Опитът да изсушите обувката „бързо“ може да доведе до пукнатини и деформация.

3. Не трябва да носите един и същи чифт обувки, особено велур, всеки ден. Може да си подсигурите поне един чифт за подмяна, например, ако вашите велурени ботуши или боти се намокрят, тъй като те могат по естествен начин да изсъхнат за няколко дни.

4. Реактивите трябва незабавно да се отстранят от ботушите. Колкото повече се бавите с това, толкова по-сложно ще стане пълното им премахване. Освен това, реагентите са способни да разядат обувките, ако се оставят върху тях. За да почистите велур, използвайте четка с гумена влакна, твърдят експерти. Велурените ботуши трябва да се почистват само след като са изсъхнали.

5. Ако дори и след почистване им, този вид ботуши останат мръсни, се налага да бъдат подложени на химическо чистене. Можете също да опитате да използвате шампоан с пяна или течен препарат за отстраняване на петна у дома.

Друг начин за чистене на велурени ботуши от реагенти е с разтвор на амоняк. Той е подходящ за почистване на ботуши от велур и набук. Трябва да смесите амоняк с вода в съотношение едно към едно и внимателно да почистите оцветените зони на обувката.

Или можете просто да използвате специална пяна за почистване на ботушите си, като следвате инструкциите на опаковката. Така ще имате прекрасни вевлурени ботуши винаги, коагато ви се прииска да ги обуете.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес