Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Погрижете се за здравето на очите си с тези прости съвети!

14 март 2022, 11:15 часа

Грижата за очите ни е от решаващо значение за цялостното ни здраве и благополучие. Въпреки че загубата на зрение не е нормална част от стареенето, е от решаващо значение да защитим очите си дори когато са здрави. Нормално е да изпитваме промени в зрението с напредване на възрастта, като например затруднено разграничаване на цветовете, приспособяване към отблясъци и късогледство или далекогледство. Въпреки това, има стъпки, които можете да предприемете, за да поддържате очите си възможно най-здрави и да предотвратите загубата на зрение по-късно в живота.

Ето кои са те:

1. Яжте балансирана диета

Изберете храни с високо съдържание на антиоксиданти, като витамини А и С, като листни зелени зеленчуци и риба. Много храни, особено мазните риби като сьомгата, съдържат есенциални омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на макулата, частта от окото, която е отговорна за централното зрение.

2. Спете добре

Когато спите достатъчно, ще забележите разлика. Ще изглеждате страхотно, ще се представяте добре у дома или на работа, а добрият сън ще помогне за здравето на очите ви. Добрият нощен сън също има няколко предимства, включително факта, че насърчава растежа и укрепва имунната ни система.

3. Винаги носете слънчеви очила

Не носете само безплатните слънчеви очила, които сте получили на концерт. Най-добрият начин да запазите очите си здрави е да закупите добър чифт слънчеви очила, които ще предпазят очите ви от UV лъчите на слънцето. Катаракта е по-вероятна, ако сте изложени твърде много на UV лъчи. Когато купувате следващия си чифт слънчеви очила, потърсете тези, които предлагат 99-100 процента UVA и UVB защита.

4. Избягвайте ненужното докосване на очите

На първо място, избягвайте ненужния контакт с очите; ако обаче трябва да ги почешете, направете го с чисти ръце. Много микроби и бактерии живеят по ръцете ви и могат да попаднат в очите ви, причинявайки инфекции като бактериален конюнктивит. Един от начините, по които хората се заразяват с вируси на настинка, е като търкат очите си.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес