Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отрова: Кои картофи категорично не трябва да купувате и пържите?

06 октомври 2024, 12:30 часа

Домакините обикновено не обръщат внимание на тъмните петна, когато белят картофи, но това показва високо съдържание на животозастрашаващи химикали.

Сини, лилави и дори черни - хората все повече започват да купуват такива картофи от супермаркетите. И това не е особен сорт. Някои кореноплодни зеленчуци променят цвета си по време на готвене, а други веднага след обелването.

Опасно ли е да ядете такива картофи и как да проверите продукта за наличие на химикали?

Още: Как се прави мързеливо садене на картофи

 

Как отровната киселина попада в картофите

Картофите, които съдържат много хлорогенова киселина, променят цвета си.

В големи дози това вещество е опасно за здравето. Предизвиква невроза, аритмия и увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци, а оттам и инфаркт.

Още: Съхранение на картофи - къде е най-добра да ги държим

Самият процес на появата на тази киселина е свързан с нарушаване на технологията за отглеждане на картофи. И се случва в някои райони да има проблем в почвата със съдържанието на азот и фосфор.

Киселината може да се натрупа в кореноплодните култури, ако фермерът е използвал твърде много хлорен и натриев тор. Освен това, идентифицирането на картофи, пълнени с химикали, не е толкова лесно.

Преди продажбата картофите се съхраняват в хладилни камери или в специални помещения. Като ги приберем вкъщи, имаме стайна температура, като постоят малко започва реакцията.

 

Още: Защо картофите дават лоша реколта?

Защо картофите потъмняват при готвене?

Вярно е, че тъмните петна по картофите не винаги са признак на хлорогенова киселина. Клубените могат да променят цвета си по време на готвене по напълно безвредни причини.

Когато влакното се разпадне, вътрешните вещества на картофа реагират и цветът може да се промени. Пак може да зависи от голямото количество нишесте в картофите.

Но как да разберете защо точно картофите са потъмнели? Експертът съветва да се огледа добре грудката. Ако потъмнее равномерно, просто има твърде много нишесте. И ако се появят тъмни петна и включвания, това е признак на хлорогенова киселина.

Понякога дори почернява, в който случай, разбира се, тези картофи вече са опасни за консумация. По-добре е да не ги използвате веднага. Оплачете се от доставчика или от продавача.

 

Как да разберете дали картофите са развалени

Можете също така да откриете нискокачествени картофи по миризмата.

Ако усетим някаква миризма на мухъл, видим някаква, да речем, малка бяла мрежа на повърхността, хлъзгава, лигава или, да речем, мирише на гнилост, тогава определено не си струва да купуваме такива картофи.

Друг начин да разпознаете опасен зеленчук е старателното разтриване на кората. Ако се появи влага, това означава, че картофите са пълни с вредни вещества. Когато купувате картофи на пазара, трябва да помолите продавача да нареже кореноплодния зеленчук.

Тук има и много важен момент. Ако картофите са отгледани правилно и по технология, тогава при нарязване те имат абсолютно равномерен разрез. На среза не се отделя слуз. Това също е много важно.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес