Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още една важна причина да отидете на почивка това лято

15 юли 2024, 05:40 часа

Отдавна знаем, че почивката ни помага да се чувстваме отпочинали, спокойни и заредени с енергия, когато се върнем в реалния свят. Сега нови изследвания показват, че това всъщност е полезно и за здравето на сърцето ни.

Още: Не само жегата: Болести, които причиняват прекомерно изпотяване

Проучване публикувано в специализирано издание, анализира 63 души, имащи право на платен отпуск. Изследователите са направили кръвни тестове на участниците и след това са провели интервю, в което са се фокусирали върху поведението им по време на отпуската през последната година. Проучването показва, че хората, които са използвали отпуските си за почивка, са показали намален риск от сърдечни заболявания.

"Това, което открихме, е, че хората, които по-често са почивали през последните 12 месеца, имат понижен риск от поява на метаболитен синдром и метаболитни симптоми", казва авторът на изследването д-р Брайс Хруска в съобщение за пресата. "Метаболитният синдром е съвкупност от рискови фактори за сърдечносъдови заболявания. Ако имате повече от тях, сте изложени на по-висок риск от сърдечносъдово заболяване. Това е важно, защото всъщност наблюдаваме намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, когато човек почива повече. Тъй като метаболитните симптоми са модифицируеми, това означава, че те могат да се променят или да бъдат премахнати."

Кой да знае, че просто да се отдадем на няколко дни мързел край басейна ще е достатъчно, за да намалим риска от сърдечни проблеми по-късно в живота? Най-хубавото е, че дори не е необходимо да става дума за скъпо пътуване, ако сте закъсали c парите.

Още: Трите студени билкови чая, които трябва да пиете през лятото

Д-р Хруска добавя: "Един от важните изводи е, че отпускът е на разположение на близо 80 % от служителите на пълно работно време, но по-малко от половината използват цялото време, с което разполагат. Нашето изследване показва, че ако хората използват повече това предимство, което вече е на тяхно разположение, това би се отразило осезаемо на здравето им."

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес