Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасно ли е: Какво да правите, ако попадне парфюм в очите ви

07 юли 2024, 07:11 часа

Какво трябва да направите, ако се случи на вас или на детето ви случайно да попадне парфюм в очите? За съжаление, понякога се случва такова нещо. Как да постъпите, какви стъпки да предприемете, ще ви разкажем сега.

Парфюмът, одеколонът и тоалетната вода спадат към козметичните продукти. Всички те съдържат в състава си химически съединения. Основата на всеки парфюм е денатуриран алкохол. За разлика от медицинския си аналог, той съдържа различни добавки, които могат сериозно да увредят човешките лигавици.

В допълнение към алкохола в състава могат да бъдат открити:

- етерични масла;

- ароматни синтетични вещества;

- оцветители.

Най-добрите мъжки парфюми за романтична среща

Целият този списък е опасен и за лигавицата на очите, особено за тези, които имат алергични реакции към някой от компонентите.

Когато струята попадне в окото, са възможни следните нежелани последици: изгаряне на лигавицата на окото или роговицата. И двата варианта ще бъдат придружени от сълзене, зачервяване, щипеща болка. В същото време са възможни усложнения, ако е налице индивидуална непоносимост към компонентите.

Но по-често след попадане на парфюм в очите всичко минава без последствия, ако вземете навременни мерки.

Полезни съвети

Не се паникьосвайте, не търкайте очите си с ръце. Производството на сълзи в тази ситуация е защитна реакция, чрез която лигавицата се овлажнява и почиства от дразнителя. След това трябва да предприемете три прости действия:

- промивайте очите си в продължение на 10-20 минути с чиста, хладка течаща вода. Опитайте се да я вкарате в засегнатата област. Ако имате под ръка преварена вода, най-добре да я използвате;

Ако използвате парфюма по този начин, той ще е 3 пъти по-траен

- след като изплакнете, изплакнете очите си с чаена запарка, поставете памучни гъбички, напоени с чай, на клепачите си. Дръжте ги за около 5-7 минути;

- сложете в очите си офталмологични капки против оток и алергии.

След това наблюдавайте състоянието си. Ако болката, зачервяването, дискомфортът изчезнат - всичко е наред.

Когато нещо продължи да ви притеснява, непременно посетете офталмолог. Желателно е да не отлагате посещението с повече от 8 часа.

Попадането на струя от парфюм върху лигавицата на окото може да доведе до сериозни последици. Ако някой от вашите близки попадне в очите с одеколон или парфюм, незабавно окажете първа помощ, като следвате горните препоръки. Това ще помогне да се сведе до минимум рискът от усложнения.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес