Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новогодишни традиции, които носят късмет

31 декември 2021, 20:20 часа

В навечерието на Нова година с нетърпение очакваме да налеем пенливото вино в чашите, да извадим старите детски сурвачки и да си пожелаем здраве, успех и щастие. Освен шампанското отброяването на последните секунди и сурвакането в някои краища на България се спазват новогодишни традиции за късмет, които е възможно да не сте чували. Част от тях може да ви се сторят странни, а други – забавни. Ще приложите ли някои от тях в момента, в който се сбогуваме със старата година, отчасти с носталгия и страх, отчасти с надежда за по-добра нова, и прекрачваме прага на 2022-ра?

Интересни традиции за късмет

  1. 12 гроздови зърна, изядени в 12-ия час – 12 желания за новата 2022 година. Хапнете ги в последната минута от старата година и с всяко си пожелайте по едно съкровено желание. Казват, че тази минута, която разделя старата от новата година, е магическа и всичко, което си пожелаете, се сбъдва.
  2. За да бъдете богати и финансово независими през Новата година, поставете банкнота в обувката си и прекарайте така вечерта по време на празничното посрещане на 2022 година.
  3. Изхвърлете кофа с вода в 12-ия час през терасата. Без кофата, разбира се, и след като се уверите, че никой не минава в този момент отдолу. Водата е символ на натрупаната енергия през годината, а символичното ѝ изхвърляне ви очиства от всичко лошо – спомени, карма, енергия. Така пречистени прекрачвате прага на Новата година с повече късмет.
  4. Скрийте метлата, ако все още имате такава в дома си. В новогодишната нощ никой не трябва да я докосва, за да не измете късмета от живота ви.
  5. Облечете нова дреха за новогодишната нощ. Не е важно да е скъпа или луксозна, просто нова, за да ви донесе Новата година нов късмет.
  6. Поставете в джоба на новогодишния си тоалет няколко зърна леща. Тя ще ви донесе щастие според поверието.
  7. Запалете свещи на масата. Запалената червена свещ на трапезата – символа на зимните празници – не е случайна. Счита се, че тя носи щастие, прогонва всичко лошо и го оставя в старата година, отваряйки врата на нещо ново и добро в живота ви.
  8. Внимавайте първата крачка, която направите след началото на новата година, да е с десния крак. Казват, че това прогонва лошия късмет и привлича щастието.
  9. Облечете една от дрехите си с ръбовете навън и прекарайте вечерта така (препоръчваме да е долна дреха – чорап, бельо, за да не привлечете любопитни погледи). Малко след настъпване на 12-ия час я обърнете правилно, за да привлечете новото щастие и новия късмет, които чукат на вратата ви.

Пожелаваме ви здрава, мирна, благословена, плодотворна и щастлива Нова година!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес