Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога не правете тези неща, когато сте на маса

06 декември 2023, 15:25 часа

Етикетът при хранене е съществен аспект на социалното общуване, който отразява възпитанието и уважението към другите. Добре подредената маса и вкусната храна могат да бъдат засенчени от лошо поведение. За да осигурите приятно изживяване по време на хранене за всички участници, е изключително важно да знаете какво не трябва да правите, докато сте на масата.

Първо, избягвайте изкушението да започнете да се храните, преди всички да са седнали и да са се обслужили. Тази елементарна любезност гарантира, че всички могат да започнат храненето заедно, като насърчава чувството за единство и споделено преживяване. Въздържайте се да се потопите в чинията си веднага след като тя пристигне; вместо това изчакайте, докато всички на масата бъдат обслужени и домакинът даде знак, че е време да започнете.

Не е културно: Никога не правете това на масата

Друг често срещан пропуск е да говорите с пълна уста. Дъвченето с отворена уста е не само неапетитно, но и неуважително към околните. Хапвайте на малки, удобни хапки, дъвчете със затворена уста и се наслаждавайте на всяка хапка. Това не само показва добро възпитание, но и дава възможност за по-смислен разговор по време на хранене.

Прекъсването на другите, докато говорят, е нарушение на основните маниери на масата. Изчакайте подходяща пауза в разговора, преди да изразите мислите си. Учтивата комуникация подобрява преживяването по време на хранене и създава атмосфера, благоприятстваща приятното общуване.

Избягвайте да използвате електронни устройства на масата. Проверяването на телефона, скролването в социалните мрежи или отговарянето на обаждания може да бъде смущаващо и неуважително към сътрапезниците ви. Съсредоточете се върху хората около вас и разговаряйте лице в лице. Ако трябва да отговорите на обаждане или съобщение, извинете се от масата.

Въздържайте се да посягате към масата или към чинията на някого, за да вземете нещо. Вежливо помолете да ви бъдат подадени предмети, за да осигурите гладко и внимателно протичане на храненето. Освен това внимавайте за лактите си; държането им далеч от масата предотвратява случайни разливи и осигурява по-удобно хранене за всички.

Правила за етикет на масата: Как да не се изложим пред гостите?

От съществено значение е да внимавате за нивото на звука си, когато участвате в разговор. Викането или говоренето на висок глас може да наруши атмосферата на хранене и да обезпокои другите в близост. Поддържайте умерена сила на говора, за да допринесете за приятното и приятно хранене.

И накрая, устойте на желанието да критикувате открито храната. Ако имате специфични диетични предпочитания или ограничения, съобщете ги учтиво предварително. Публичното изразяване на недоволство от храната може да бъде обидно за домакина и да развали преживяването за всички.

Спазването на добрите маниери на масата допринася за положителна и приятна атмосфера на хранене. Като избягвате тези често срещани капани, можете да гарантирате, че фокусът ще остане върху вкусната храна и приятната компания, създавайки трайни спомени за споделени ястия и приятелство.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес