Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нещата, които не бива да притопляме в микровълновата

23 януари 2022, 09:25 часа

В днешно време почти няма домакинство, в което да няма микровълнова печка. Използваме я за стопляне на храната или за размразяване. Въпреки удобството, което ни създава има някои неща, които не трябва да се притоплят или размразяват в нея.

Кърма

Много млади майки замразяват своята кърпа, като по този начин улесняват ежедневието си.  Когато обаче се размразява, не трябва да се прави в микровълновата. Това е така, защото няма как да контролирате температурата и нейното разпределение. Според учени от  Станфордския университет, топленето на кърмата по този начин унищожава важни елементи за развитието на бебето и увеличава риска от развитието на бактерии.

Броколи или други зеленчуци

Най-вероятно сте чували, че зеленчуците трябва да се консумират в суров вид или приготвени на пара. Дори, когато са на пара те губят около 10% от важните минерали и витамини. При приготвянето им в микровълнова се губят 97%.

Размразяване на месо

В зависимост от вида на микровълновата печка (дали се върти или не) месото може да се размрази неравномерно, а и като цяло храната в нея да се приготви наполовина.

Когато обаче решите да използвате печката за ускорено размразяване, то може месото да започне да се готви в краищата и те да започнат да придобиват цвят. Вътрешността обаче си остава замразена. Според японски учени месото, което се готви повече от 6 минути в микровълнова печка, може да загуби половината от полезния витамин В12.

Замразени плодове

Когато правите десерт с горски плодове и нямате пресни под ръка, то добавяте замразени. Плодовете, както и зеленчуците, при подобно размразяване губят своите полезни вещества. Възможно е дори да променят и вкуса си и да не са апетитни. Също така, руски учени доказват, че глюкозидът се покачва. Високите му нива могат да доведат до канцерогенни образования.

Храна, която притопляте в пластмасови опаковки

В днешно време масово се произвеждат храни, които са почти готови за консумация. Те най-често с пластмасови опаковки. Храната, която ни остане от вечерята, също я оставяме в пластмаса. До тук всичко е наред, но в повечето случаи е препоръчително пластмасата да не се нагрява. При нагряването може да се отделят вредни химикали, които да се натрупат в храната. Много от тях с натрупването стават причина за рак или пък други заболявания.

Да не забравяме, че и храната приготвена по този начин, не е от най-вкусните. По-добре е да си я сготвите вие, а ако искате да я стоплите – сложете я в метална чинийка и след това я стоплете във фурната. Няма да има особена разлика във времето и е доста по-безопасно и здравословно.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес