Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Натурални средства при акне

03 октомври 2021, 20:10 часа

Акнето засяга повече от 80% от населението, засяга както жените, така и мъжете - млади хора и възрастни. То може да има различни причини, но акнето винаги се характеризира с възпаления, които трудно се лекуват напълно, прекомерно отделяне на себум или белези. Това е визуален, здравословен и психологически проблем. .

Акнето може да бъде състояние, което понижава самочувствието, защото ако е в остро напреднало състояние, то се превръща в пациентски комплекс. Често се случва акнето да е причинено от естествени причини, например в процеса на пубертета. 

Няма вълшебни домашни средства за акне, които да решат проблема ви с акне само за няколко часа. Те обаче могат да сведат до минимум проблема в много случаи. В допълнение, домашните средства за лечение на акне намаляват риска от обезцветяване или белези след неправилно лечение на акне.

Домашните средства за лечение на акне по лицето или раменете и деколтето включват например направата на маска с добавка на подправки, известни от кухнята. При това маските от куркума са много популярни, които имат силни противовъзпалителни, антиоксидантни и антимикробни свойства. От друга страна, маската, която съчетава мед и канела, е чудесен, антибактериален продукт, когато става въпрос за домашни средства за кожни проблеми. В същото време тези маски са меки и деликатни, така че те ще действат добре и върху млада кожа, засегната от юношеско акне.

Акнето най-често се свързва с юношеството, но несъвършенствата на кожата могат да засегнат възрастните. Акнето може да се лекува с лекарства, но има и домашни средства за акне. Също така си струва да знаете правилните начини за грижа за кожата на лицето.

Кои са най-ефективните домашни средства за акне? Най-често практикуваният пилинг е ексфолиране, почистване, което може да се направи много бързо у дома с помощта на естествени съставки, Например пилинг с добавена захар. Различните видове маски също са ефективни домашни средства за акне.

- маска с канела и мед има антибактериален ефект;

- маска с ацетилсалицилова киселина, която е не само антибактериална, но и противовъзпалителна;

- маската от сода бикарбонат има почистващ и стягащ ефект. Содата за хляб също ускорява зарастването на рани след големи петна;

- маската от куркума има противогъбични, антибактериални и противовъзпалителни свойства. В допълнение, куркумата намалява обезцветяването на кожата;

Домашните средства за лечение на акне няма да бъдат ефективни, ако лечението не е последвано от правилно балансирана диета, богата на витамини и други хранителни минерали, които ускоряват регенерацията на кожата. 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес