Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напукани ъгли на устните - от какво се получава и как се лекуват

31 юли 2024, 14:22 часа

Напуканите ъгълчета на устните, състояние, известно като ангуларен хейлит, е често срещан, но често мъчителен проблем, който засяга много хора. То се проявява като зачервени, възпалени и напукани участъци в ъглите на устата, понякога придружени от лющене или кървене. Това състояние може да варира от леко неприятно до силно болезнено, като оказва влияние както върху външния вид, така и върху комфорта при хранене.

Ъгловият хейлит често се причинява от комбинация от фактори. Един от основните фактори е свръхрастежът на дрожди или бактерии, по-специално Candida albicans или Staphylococcus aureus. Тези микроорганизми се развиват добре във влажна и топла среда, което превръща ъглите на устата - често място на натрупване на слюнка - в идеална среда за размножаване. Когато слюнката се събира и засъхва в ъглите на устата, тя създава влажна, раздразнена среда, благоприятна за развитието на микроорганизми.

10 причини защо се напукват устните

Друг важен фактор е хранителният дефицит, особено на желязо, витамин В12 и фолат. Тези дефицити могат да отслабят имунната система и да намалят способността на кожата да се възстановява, което я прави по-податлива на инфекции и раздразнения. Хората с анемия или тези, които са на ограничителни диети, могат да бъдат особено уязвими към тези дефицити.

Недобре прилягащите протези или брекети също могат да допринесат за появата на ангуларен хейлит. Недобре прилягащите зъбни приспособления могат да предизвикат дразнене и да създадат малки, постоянни ранички в ъглите на устата, които могат да се инфектират. Освен това честото облизване на устните или дишане през устата, особено в студено време, може да влоши състоянието, като изсуши устните и наруши кожната бариера.

Климатът и факторите на околната среда също играят роля. Студеното и сухо време може да доведе до напукване на устните и да засили напукването в ъглите на устата. От друга страна, изключително горещите и влажни условия могат да доведат до прекомерно изпотяване и натрупване на слюнка, като и двете могат да предизвикат или влошат ангуларния хейлит.

Напукани устни – как лесно можем да се справим с тях?

Лечението на напуканите ъгли на устните обикновено включва отстраняване на основната причина. При случаи, свързани с гъбични или бактериални инфекции, доставчикът на здравни услуги може да предпише локални противогъбични или антибиотични кремове. Хранителните дефицити трябва да се коригират чрез промени в диетата или хранителни добавки. В случаите, когато виновни са протези или брекети, може да се наложи коригиране или ремонт на тези уреди.

Освен това поддържането на добра устна хигиена и избягването на навици като облизването на устните може да помогне за предотвратяване на повторната поява на ангуларния хейлит. Нанасянето на защитни балсами за устни и осигуряването на подходяща хидратация също могат да поддържат здравето на кожата и да намалят риска от поява на пукнатини.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес