Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете радиатора си по-ефективен БЕЗ пари само с алуминиево фолио

21 февруари 2022, 17:40 часа

Има много кухненски хакове, които могат да променят начина, по който готвите завинаги, но днес ви представяме алтернативни приложения на алуминиево фолио. Повярвайте, има много от тях и не само за кухнята. Вече използвате алуминиево фолио, за да съхранявате остатъците си или да готвите, но има толкова много приложения, за които вероятно дори не сте мислили преди.

Ето защо трябва да поставите алуминиево фолио в съдомиялната си машина

Подобрете ефективността на радиатора

Ето един прост начин да извлечете повече топлина от старите си чугунени радиатори, без да харчите повече: Направете топлинен рефлектор, който да поставите зад тях. Залепете силно алуминиево фолио към картон с лъскавата страна на фолиото, обърната навън. Лъчистите топлинни вълни ще отскочат от фолиото в стаята, вместо да бъдат погълнати от стената зад радиатора.

Изпечете перфектна коричка за кекс

Някои от тези употреби на алуминиево фолио ще ви помогнат в кухнята. Пазете краищата на вашите домашни сладкиши да не загорят, като ги покриете с лентички алуминиево фолио. Фолиото предпазва краищата от прегаряне, докато останалата част от сладкиша ви се зачервява идеално.

Създайте специални форми за торта

Направете торта за рожден ден на плюшено мече, торта със сърце за Свети Валентин, торта за коледна елха или торта с каквато и да е форма, за която случаят може да поиска. Просто оформете алуминиево фолио с двойна дебелина в желаната форма в голяма тава за торта.

Изненадващи употреби на содата

Поддържайте хляба и кифличките топли

Искате ли да заключите свежата топлина на вашия домашен хляб или кифлички за вечеря или пикник? Преди да заредите кошницата си, увийте прясно изпечените си продукти в салфетка и поставете слой алуминиево фолио отдолу. Фолиото ще отразява топлината и ще поддържа хляба ви топъл за известно време.

Полирайте среброто си

Сребърните ви прибори изглеждат ли по-сиви с времето? Опитайте йонен обмен, молекулярна реакция, при която алуминият действа като катализатор. Всичко, което трябва да направите, е да постелете тавичка с лист алуминиево фолио, да я напълните със студена вода и да добавите две чаени лъжички сол. Пуснете потъмнялата си сребърна посуда в разтвора, оставете да престои две до три минути, след което изплакнете и подсушете.

Почистете саксиите си

Нямате подложка за почистване? Намачкайте шепа алуминиево фолио и го използвайте, за да изтъркате саксиите си.

Поддържайте фурната чиста

Печете ли лазаня или гювеч? Предпазете се от разпръснатите капки по дъното на фурната, като поставите лист или два алуминиево фолио върху решетката отдолу. Не покривайте дъното на фурната с фолио; може да причини пожар.

Наточете ножиците си

Какво можете да направите с онези чисти парчета остатъчно фолио, които висят наоколо? Използвайте ги, за да наточите тъпите си ножици! Загладете ги, ако е необходимо, след което сгънете лентите на няколко слоя и започнете да режете. Седем или осем преминавания трябва да свършат работа. Доста просто, нали?

Ускорете гладенето

Някои от тези употреби на алуминиево фолио изискват използването на вашата ютия. Когато гладите дрехи, голяма част от топлината на ютията се изсмуква от самата дъска - което изисква да направите няколко прохода, за да премахнете гънките. За да ускорите нещата, поставете парче алуминиево фолио под капака на дъската за гладене. Фолиото ще отразява топлината обратно през дрехите, изглаждайки гънките по-бързо.

Създайте слънчева кутия за растения

Слънчев прозорец е чудесно място за отглеждане на растения, които обичат много светлина. Въпреки това, тъй като светлината винаги идва от една и съща посока, растенията са склонни да се огъват към нея. За да къпете растенията си в светлина от всички страни, направете слънчева кутия: Отстранете горната и едната страна от картонената кутия и облицовайте останалите три страни и дъното с алуминиево фолио, лъскава страна навън, залепете я или залепете на място. Поставете растенията в кутията и я поставете близо до прозорец.

Отразява светлината за фотография

Професионалните фотографи използват рефлектори, за да хвърлят допълнителна светлина върху тъмните зони на обекта и да изравнят цялостното осветление. За да направите рефлектор, леко покрийте парче мат картон или тежък картон с лепило и го покрийте с алуминиево фолио, лъскава страна навън. Можете да направите един единствен рефлектор, но е по-добре да направите три панела и да ги свържете заедно с тиксо, така че да се изправят сами и да се сгънат за съхранение и пренасяне.

 

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес