Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-популярните торти в света

09 февруари 2021, 12:01 часа

Днес не можем да си представим празник без любимата торта. Разнообразието от торти е огромно – от домашни, бисквитени до сложни кулинари изобретения. Има обаче няколко вечни торти, които ще срещнете навсякъде по света. Ето кои са най-популярните от тях:

САХЕР

Прочутата шоколадова торта е създадена във Виена през 1832 г. от 16-годишния стажант-сладкар Франц Захер. В блата задължително присъстват шоколадов кувертюр и сладко от кайсии, а глазурата отново е шоколадова. Автентичната рецепта на този сладкиш се пази в строго охраняван сейф. Днес само в хотел „Сахер“ във Виена може да опитате торта с оригиналното име Original Sacher Torte, което се изписва върху кръгъл шоколадов медал.

ТИРАМИСУ

Италианският десерт се приготвя от бишкоти с кафе и крем от маскарпоне, жълтък, захар. Поръсва се с какао. Името на тортата се превежда като „ободри ме“ може би, поради наличието на кафе. Смята се, че още през 17-ти век този сладкиш се приготвя в чест на херцог Козимо Медичи, но няма сведения за това. Едва през 60-те години на 20-ти век тортата добива популярност в цял свят.

ЧИЙЗКЕЙК

„Торта  със сирене“ е буквалният превод на този десерт. Има стотици варианти за приготвяне, но задължителната съставка е сиренето. Днес то може да се замести с извара, крема сирене, рикота. Чийзкейкът възниква още в Древна Гърция. Римският политик Маркъс Като пише първата рецепта за чийзкейк. По време на Първите олимпийски игри на атлетите се сервира чийзкейк. Чийзкейкът е лесен за приготвяне, може дори да си направите блат без печене. Достатъчни са ви малко бисквити, крема сирене или извара и задължително вкусни плодове (пресни или консервирани).

ГАРАШ

Сигурни сте изненадани, но торта Гараш е създадена в България, в град Русе в началото на 20-ти век. Неин създател е австроунгарският сладкар Коста Гараш, който пристига в Русе през 1885 г. Работил е като управител на хотел „Ислях хане“, където са се настанявали видни гости на княз Батенберг. Именно в тяхна чест Коста Гараш изобретява прочутата си торта. Смята се, че това е българската версия на Сахер. Оригиналната торта се приготвя от белтъци, орехи и захар. Пълнежът е от сметана, захар и черен шоколад, а за шоколадовия ганаш са необходими черен шоколад, зелен кокос и олио. В оригиналната рецепта няма брашно. Днес тя се пази в Държавния архив на град Русе.

ПАВЛОВА

Ефирната торта Павлова е създадена през 1920 г. в чест на прочутата руска балерина Анна Павлова, която пристига на турне в Нова Зеландия и Австралия. И до днес двете държави спорят коя е истинската родина на популярния сладкиш. Лека и нежна като самата балерина, тортата се приготвя от целувчен блат от белтъци, малко оцет, сол, пудра захар, ванилия и нишесте. Добре разбърканата смес се пече във фурна за около час и се оставя да изстине. Блатът се намазва със смес от разбита сметана и захар, а най-отгоре се украсява с плодове. През 1999 г. в Националния музей на Нова Зеландия в Уелингтън беше приготвена най-голямата торта Павлова с дължина 45 метра и разрязана от тогавашния премиер на страната.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес