Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-дългият ден през 2024 - кога се пада

17 юни 2024, 08:38 часа

Скоро ще настъпи лятното слънцестоене - най-дългият ден и най-късата нощ в годината в северното полукълбо. Според езотеричните вярвания някои действия се считат за благоприятни за този период, но има и неща, които не могат да се правят, за да не си навлечете неприятности.

Кога е лятното слънцестоене през 2024 година - най-дългият ден в годината?

Това значимо астрономическо събитие, съпроводено с много обичаи и народни знаци, се отбелязва на 20 юни 2024 г. В този ден Слънцето ще изгрее в 4:46 сутринта и ще залезе в 21:13 часа, осигурявайки 16 часа и 27 минути дневна светлина и само 7 часа и 33 минути нощ.

Къде на Земята слънцето изгрява най-напред? (Не е Страната на изгряващото слънце)

Какво можете да правите в този ден?

Разходка на слънце: Този ден е идеален за разходка на слънце. Важно е да не забравяте слънцезащитните продукти и очилата.

Наблюдаване на изгрева: Счита се за щастлива поличба да станете рано и да наблюдавате изгрева.

Творчески начинания: Денят е добър за творчество, ритуали и духовни практики. Това е времето, когато можете да почувствате прилив на вдъхновение, да започнете нов бизнес и да преодолеете страховете си.

Какво не трябва да се прави на този ден

Конфликти и оплаквания: Избягвайте кавги, упреци и обиди. В този ден не трябва да си спомняте минали оплаквания.

Неподходящо облекло: Носете чисти, светли дрехи и избягвайте тъмни или износени дрехи.

Контакт със земята: Не вдигайте предмети от земята.

Неуважение към природата: Бъдете внимателни към природата, не газете тревата, не късайте цветя и не изхвърляйте отпадъци.

Негативни мисли: Опитайте се да не се спирате на негативизма и самосъжалението, а гледайте на света с положителна нагласа.

Ритуали и гадаене

Популярните обичаи включват къпане, правене на венци, прескачане на огън и гледане на изгрева. Вечерта на лятното слънцестоене също е благоприятна за гадаене и отправяне на желания. Неомъжените момичета често се събират да гадаят за бъдещите си женихи. 

Особено внимание се обръща на водата, събрана в деня на лятното слънцестоене. Росената, кладенческата и изворната вода, събрани на 20 юни, се считат за лековити и могат да се използват за различни лечебни практики.

Ето кога денят ще започне да расте отново

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес