Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-дългата пейка в света

29 март 2022, 15:00 часа

Хубаво е да седнеш на пейка, докато си на брега и гледаш залеза. Властите на малък град във Великобритания решиха да направят подарък на жителите и гостите на града, като построиха най-дългата пейка в света на брега на Литълхемптън. Пейката се появи пред удивената публика съвсем наскоро, на 30 юли 2010 г., тя е не само най-дългата, но и най-извиващата се.

Пейката е дълга 324 метра и може да побере повече от 300 души, разхождащи се по крайбрежната алея. Проектът е основан от Джейн Ууд и нейната дъщеря Софи Мъри, които проектират и други крайбрежни обекти. Най-дългите завои на пейката около стълбовете за лампи и завоите около кофите за боклук са вплетени в невероятни шарки, завладяващи окото.

Пейката е изработена от специално обработена тропическа дървесина, добита от плажа след бури, с цветни вложки от неръждаема стомана по гънките, склоновете и спиралите.

Най-дългата пейка символизира единство с природата, плавно се огъва около естествената среда, оплитайки целия насип на града като гривна и насочвайки туристите към забележителностите.

Създателите работят с ученици от дълго време. Именно децата показаха как искат да видят пейката, благодарение на въображението си успяха да украсят насипа, свързвайки зелената зона с плажа.

Дизайнът и конструкцията позволяват пейката да продължи да расте и при желание на местните може да бъде направена още по-дълга и вписана в Книгата на рекордите на Гинес.

Повече от 200 местни жители, фирми и организации подкрепиха изграждането на пейката, като направиха дарение, което даде възможност да се направи индивидуална гравюра върху една от дъските й.

Най-дългата пейка в България

В България, или по-точно в град Пазарджик, е най-дългата пейка, чиято дължина според различни източници е от 1015 до 1111 метра.

Тази пейка изцяло обгражда остров-парк "Свобода". Според кмета на Пазарджик решението за изграждане на пейка се дължи на факта, че пейката е място за комуникация. За да може да се общува не само реално, но и виртуално, в парка е свързан WI-FI интернет.

Планира се най-дългата пейка да бъде вписана в Книгата на рекордите на Гинес, тъй като българската пейка с нищо не отстъпва на своите полски и японски пейки, чиято дължина е 613 и 461 метра.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес