Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите източници на протеин за Коледните пости (Част 2)

20 ноември 2020, 11:30 часа

Ето втора порция растителни източници на протеин, на които да обърнете внимание, ако по една или друга причина не консумирате месо.

Черен боб

Една чаша черен боб съдържа около 15 грама протеин и 15 грама фибри. Тази вкусна разновидност на боба е много полезна и вкусна. А най-хубавото е, че можете да я добавите към яхнии, салати и дори да си приготвите вегетариански бургер с боб.

Спирулина

Този прах от синьо-зелени водорасли всъщност е суперхрана с много хранителни и здравословни ползи. За най-бърз и лесен прием, добавете я в смутита, с плодове и неподсладено бадемово мляко. По този начин ще дадете на тялото си 12г. протеин.

Орехови ядки

В сравнение с други бобови растения, орехите имат по-малко протеини като цяло, но са един от любимите на мнозина източници на протеин, защото са пълни с антиоксиданти.  В една шепа орехи има 4 грама протеин, но те също имат някои полезни за сърцето здравословни мазнини, включително омега-3 мастни киселини (рядка находка за ядките). Добавете орехи към вашите смутита или да намажете малко орехово масло върху пълнозърнест хляб. Орехите също са чудесен начин да добавите кремообразност към дресингите, вместо да използвате млечни продукти.

Фъстъци

Феновете на фъстъчено масло ще се радват, като знаят, че фъстъците са едни от най-добрите растителни източници на протеини.  Две супени лъжици фъстъци имат 8 грама протеин и са пълни с полезни хранителни вещества, включително мононенаситени мазнини, витамин Е, ниацин, фолиева киселина и манган. Консумирайте натурално фъстъчено масло, което не съдържа захар и други добавки. Можете да добавите фъстъчено масло и към смутита и салати за допълнителен вкус и доза протеин.

Сейтан

Друг източник на растителен протеин, този набиращ популярност заместител на месото се прави с подправки и пшеничен глутен. Резултатът? Опакован с протеини заместител на месо, който според диетолозите е отлична, постна опция, която няма да задържа много вода, както правят зърната.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес