Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мързелив, но много ефективен начин за почистване на микровълновата без препарати

30 юни 2021, 17:15 часа

Днес с помощта на микровълнова фурна домакинята може да подгрява охладената храна. Но не само. Възможно е също така да я размразите, да приготвите храна и дори да стерилизирате някои кутии.

Устройството е много просто. Може да се използва както от възрастни хора, така и от малки деца. Имайте предвид, че децата по правило не са спретнати. И следователно, винаги ще има замърсяване на устройството. Включително и упорито, с които не е толкова лесно да се справите.

Вътрешната повърхност винаги ще бъде по-малко замърсена, ако използвате кутии с капаци, когато готвите или загрявате храна. В този случай мазните капки не могат да попаднат по стените по никакъв начин.

В случай, че се появи първата мръсотия, трябва незабавно да измиете фурната. Ако пропуснете времето, ще бъде много по-трудно да разрешите проблема.

Ясно е, че пресните петна могат да бъдат премахнати много лесно. Но винаги е по-трудно да се справите със стари петна.

1. Устройството може да се измие много бързо дори с обикновена вода.

За да направите това, изсипете вода в плитък съд, поставете го вътре в устройството, включете фурната за две минути на максимална мощност.

Когато водата заври, тя ще покрие стените на микровълновата печка под формата на конденз и ще разтвори капките мазнини. Веднага след това, трябва да се почистят с гъба или мека кърпа.

2. Отстранете упорития дебел слой мазнина с оцет.

Оцетът е необходим не само за готвене, но и като почистващ агент. Използвайки оцет, можете да измиете дори много упорити замърсявания в микровълновите фурни.

- В случай, че мазните петна по вътрешната повърхност на микровълновата печка не са много силни, разтворът се нанася върху мека кърпа и се избърсва по всички стени на устройството.

- В случай, че мазните петна са стари, е необходим различен метод. Изсипете литър вода в съд, подходящ за използване в микровълнови фурни и разтворете в него три супени лъжици оцет.

Поставяме контейнера във фурната. Включваме устройството с максимална мощност за 10-15 минути. Когато цикълът приключи, не бързайте да отваряте фурната. Трябва да изчакате около час. През това време парите на оцета ще покрият стените на микровълновата печка и ще разтворят мазнината. И петната могат да бъдат изтрити, без да оставят следа.

3. Лимонът е добра алтернатива на оцета.

Има такъв по-ароматен, но не по-малко ефективен метод. Помага за почистване на микровълновата печка и получаване на свеж цитрусов аромат. Лимонът може да бъде заместен с портокал или грейпфрут.

Почистването се извършва по следния начин:

- нарязваме два или три лимона на филийки;

- поставяме ги в съд, който е подходящ за използване в микровълновата;

- наливаме чаша вода;

- поставете я вътре, включете на максимална мощност за 10-15 минути;

- когато цикълът на затопляне приключи, изчакваме още 10-15 минути;

- изключете печката от контакта и започнете да миете.

Отърваме се от останалите мазнини с обикновена вода и мека кърпа. Парите, отделяни от лимона, са разтворили мазнините и другите замърсители. И няма да е трудно да си свършите работата.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес