Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се кърми със силикон

29 март 2022, 09:10 часа

Силиконът не е толкова страшен, колкото митовете за него

Винаги е имало много спекулации около операциите, свързани с увеличаване на бюста! Този проблем не подмина въпроса за храненето на дете със „силиконова“ гърда. Нека разгледаме по-отблизо основните погрешни схващания и всичко, което стои зад тях:

Мит №1. Мамопластиката неизбежно води до нарушаване на производството на кърма.

Качеството на лактацията може да бъде повлияно от наследственото предразположение, начина на живот на кърмещата жена, нейните навици, но не и от наличието на ендопротеза на гърдата. Субмаммарният и аксиларният подход се считат за безопасни за кърмене, докато периареоларният подход крие някои рискове. Също така производството на мляко може да намалее, когато протезата се постави директно под тъканите на жлезата, което води до увреждане на каналите. Ето защо при консултацията е важно незабавно да предупредите хирурга за желанието за кърмене, за да избере най-добрия метод за операцията.

Мит №2. Имплантът може да се спука и съдържанието му да влезе в млечните канали, отравяйки детето.

Подобно твърдение няма основание. Първо, вероятността от увреждане на обвивката на ендопротезата е минимална. Гел-пълнителят има високо молекулно тегло, което означава, че не е в състояние да се разтваря във вода и други биологични течности. Включително в млякото, този компонент не се „смесва“ по никакъв начин. Освен това самият медицински силикон е абсолютно безопасен за нашето тяло: бебешките зърна и залъгалките са направени от същия материал.

Като допълнение, при наличието на силикон в гърдата се налагат допълнителни изисквания:

1. В никакъв случай не трябва да се допуска застой на млякото (лактостаза). Ще стане много по-трудно да се справите с втвърдената гърда, при наличие на ендопротеза.

2. Бъдете внимателни, когато използвате помпа за кърма. Тя не е в състояние да повреди или измести имплантите, но ако пластичната операция е извършена чрез периареоларен достъп, може да се получи дразнение или възпаление на следоперативния белег.

Как ще се промени гърдата след кърмене и има ли смисъл да се увеличава преди раждането?

Много жени се съмняват дали да си направят пластика преди планираната бременност или по-късно, когато бебето започне да се храни самостоятелно? Основната причина за съмнение е страхът, че след кърмене млечните жлези ще загубят формата си и ще увиснат.

Раждането наистина може да промени всеки бюст, както естествен, така и силиконов. Но е погрешно схващането, че кърменето ще увреди гърдите и ще застраши здравето на детето.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес