Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мит ли е, че това е любимата песен на Васил Левски?

18 февруари 2023, 10:19 часа

Музиката е универсален език, магия, споделяне, опора и надежда, спътник за тежките и радостните моменти, така че не е учудващо, че Апостолът, отдал живота си за свободата, също е имал своите любими песни, които са му давали сила и вяра в трудни моменти, разтуха в болката и самотата. Сподвижниците на Апостола са знаели за обичта му към песните и музиката и са съхранили за нас, идните поколения, любимите песни на Апостола. Всеизвестно е, че е имал божествен глас, на който всички се наслаждавали, запеел ли в църквата като свещенослужител. Знаете ли обаче коя е любимата песен на Васил Левски?

Колко метра е скочил Васил Левски, за да получи прякора си?

Любимата песен на Васил Левски

Сред любимите песни на Апостола е тракийска песен, която напълно отговаря на чувствата и душевността му – тъжна, сантиментална, но и пълна с надежда. „Отдавна ли си момне ле, калугерица?“ е тази песен според думите на Стоян Заимов, имал щастието да доживее Освобождението и да ни предаде своя спомен за Васил Левски. Заимов споделя, че Апостолът е пял тази песен с цялото си същество, божествено и мелодично, с чувства, бликащи от сърцето и душата му.

Въпросът мит ли е, че това е най-любимата сред любимите песни на Апостола, намира отговор в игра на Националния военноисторически музей, посветена на годишнина от трагичната гибел на Дякона. По данни на музея „Отдавна ли си момне ле, калугерица?“ е любимата песен на Васил Левски, но различни източници ни сочат и други заглавия на песни, не по-малко по сърце на Левски. Най-много и най-достоверни източници сочат именно тази песен за любима на Апостола, като някои автори дори го определят като нейния автор, за което обаче няма категорични доказателства и това твърдение остава в сферата на предположенията и догадките и можем да го наречем „мит“, но не и коя е любимата песен на жертвоготовния Левски.

Как се казва майката на Васил Левски?

Кои са другите любими песни на Апостола?

Сред другите песни, любими на Апостола, до нас е достигнало от потвърдени и сигурни източници и други любимо негово заглавие – „Достойно есть“ –  богородичен химн, който Левски често изпълнявал, достигнал до нас благодарение на столетник от Широка лъка.

Любовта на Левски към музиката не остава скрита нито за приятелите му, нито за сподвижниците и народа. Не е случайно, че Ботев е споделил за Дякона следното откровение, доказващо категорично любовта му към песните: „Студ, дърво и камък се пука, гладни от два или три деня, а той пее и се весел! Вечер дордето ще легнем – той пее; сутрин, щом си отвори очите, пак пее.“ И хубаво е пеел Левски, с глас, превземащ те, завладяващ те, открадващ те от тежката действителност, даващ ти крила, за да летиш, корени, за да останеш, надежда, че утре е по-светло от вчера, че утре там, зад ъгъла, ни чака Свободата. Онази Свобода, която Апостолът не доживя, но за която отдаде всеки миг от живота си, за да имаме днес слово, право, възможност да обсъждаме любимата песен на Васил Левски и отношението му към музиката през краткия му, но стойностен и безценен живот, оставил следа и след смъртта.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес