Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Местата, които неволно забравяме да почистим в кухнята

16 октомври 2021, 17:39 часа

Кухнята е едно от основните места в къщата. Тук ядем, срещаме се с гости и обикновената домакиня прекарва по-голямата част от времето си тук. Ето защо тук трябва да е чисто и безопасно място за нашето здраве. Но почти всяка кухня има места, които забравяме да почистим.

1. Абсорбатор

Това е удобна и полезна техника. Но решетките върху него се замърсяват много бързо. Ако не се мие редовно, натрупаната мазнина се втвърдява, изсъхва и може да попадне в храната (по време на готвене). Мръсотията, събрана в аспиратора, не само мирише лошо, но и е подходящо място за размножаване на бактерии.

2. Дъска за рязане

Разнообразните пластмасови опции за дома са много популярни в момента, но лесно се превръщат в място за размножаване на бактерии. Колкото повече драскотини има по повърхността, толкова по-лошо се почиства, толкова по-опасно е да режете храна по нея.

3. Пространство между работния плот и хладилника

Болно място във всяка кухня - "те приготвиха вкусна салата за празника и внимателно избърсаха плота". Но почти всеки път парчета храна се озовават на това труднодостъпно място. Метлата ще има трудности да стигне до там, но тясната четка ще се побере лесно.

4. Чекмеджета в хладилника

Това е най-популярното място в кухнята. По време на готвене, след хранене и дори след като отидем в магазина, винаги вземаме нещо или го слагаме в хладилника. Остатъци от храна и мазни капки от кулинарни шедьоври остават по рафтовете и дори във фризера.

Добавете задачи за почистване към списъка си, като изваждате храната от хладилника на всеки 2 седмици и измивате всички чекмеджета с препарат. Това ще удължи живота на храната и ще предотврати неприятните миризми .

5. Кухненска гъба

На пръв поглед безобидно нещо, но всъщност кухненска гъба е едно от най-мръсните места. Винаги е мокро и там винаги остават остатъци от храна. Разбира се, такава среда е идеална за размножаване на бактерии. Ето защо е по-добре да сменяте гъбите на всеки 2 седмици.

6. Мивка

Това е едно от най-мръсните места в кухнята. По стените бързо се появява плака, а край тръбата се натрупват остатъци от храна. Това ще доведе до появата на неприятни миризми и бактерии. Трябва да почистите мивката много внимателно, като премахнете всички остатъци. 

7. Купички за домашни любимци

Животните постоянно носят различни бактерии от улицата. Те не могат да мият чиниите след себе си. Затова ние поемаме контрола над тази зона и всеки ден трябва да мием купичките на любимите си животни.

Тези съвети ще ви помогнат да поддържате кухнята си по-чиста и по-безопасна. И е по-добре да се отървете от ненужните предмети възможно най-скоро или да отделите повече време за почистването им от замърсяване.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес