Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малко хора знаят коя е столицата на Нигерия

15 декември 2023, 10:37 часа

Сред богатата палитра от световни столици, Абуджа, столицата на Нигерия, изпъква като един от малкото градове, които са били специално построени, за да бъдат главният център на държавата. И въпреки че малко хора се запознати с този африкански град, Абуджа се издига като несравнен символ на модерната архитектура и икономическия напредък в региона.

Модерният град в сърцето на Нигерия

Град Абуджа представлява един от най-добре проектираните и изградени градове в Африка. Намиращ се във Федералната столична територия, този град е изграден на около 480 км североизточно от по-известния Лагос. Изпълнен с история и съвременна архитектура, Абуджа предоставя богат избор от културни и икономически възможности.

Заради високите цени на храните: Глад заплашва 50 млн. души

Абуджа разполага с комплекс от правителствени сгради, представляващи сърцето на политическата и административна власт. Сред тях се издигат и Международния конферентен център, Централната банка, Радио къща и гордостта на града - най-голямата джамия. Градът е разделен на две зони, като в централната част се намират ключовите правителствени институции, а другата зона предоставя жилища, магазини и удобства за местното население.

Нигерия валута

История и съвременност

Абуджа е не просто модерна столица, а и град с богата история. Основана през 1828 година от Абу Джа, брат на владетеля на държавата Зария, този град има корени, които се простират в историята на народа хауса. През 1991 година става официалната столица на Нигерия, след като е създаден с цел да замести пренаселения и хаотичен Лагос.

Нигерия - от 200 до 700 милиона жители. Ето защо

Съвременни постижения и население

Днес, Абуджа е седалище на организацията Икономическа общност на западноафриканските държави и е ключов играч в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). С население от около 2 940 000 жители, градът заема висок ранг сред финансовите центрове на страната.

През последните години, Абуджа се утвърждава като един от най-бързо растящите градове в Африка. Този град предлага икономически и социални възможности за своите жители. Разнообразието от сгради и планове за разширение, включително внушителната Хилядолетна кула, правят Абуджа модерен символ на развиваща се Африка. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес