Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малко чеснова вода и всички мравки у дома ще изчезнат 

09 февруари 2023, 16:11 часа

Мравките са ценни и полезни насекоми стига да са извън дома. За съжаление, понякога се случва твърде лесният достъп до храна да доведе до незабавна мравчена експанзия вкъщи. Мравките, които веднъж са си проправили път в дома, продължават да се връщат. Нещо повече, те стават все повече с всеки изминал ден. Борбата с мравките не е един от най-лесните начини, но можете да се преборите, за да се отървете от проблема с нежеланите гости. Начините са много.

Естествени начини да се отървете от мравките

Съществуват много естествени методи за премахване на мравките, така че си струва да изпробвате повечето или всички от тях, преди да посегнете към други средства за защита срещу тези насекоми. 

Струва си да започнете с чеснова вода. Необходимо е да смачкате няколко скилидки чесън и да ги пуснете в буркан с вода. След минимум 24 часа кипнете тази отвара за 15 градуса и след това напръскайте с така приготвената течност местата, където има мравки.

По-малко интензивен начин е да разпръснете ориз. Мравките с готовност ще го отнесат в мравуняка си, където оризът ще ферментира. Гъбичките, които се образуват по тях, са смъртоносни за тях.

Борбата с мравките не е задължително да включва само отблъскващи миризми. Кората на портокал, нарязана на малки парченца или настъргана, действа много добре като вещество за унищожаване на мравките. Насекомите ще отнесат парчетата в мравуняка, а съставките, които съдържат, ще се погрижат за останалото.

Въпреки че мравките обичат продукти с мая, те не понасят самата мая. Поставен в близост до гнездото, тя ще накара мравките да умрат. Смесете 100 г суха мая, 100 г захар и 1 литър вода. Разпределена в по-малки съдове, течността, която ще се разпръсне по местообитанията на мравките, ще довърши работата.

Мравки в градината – ползи и вреди

Пиперът е друга естествена съставка, която ще ускори прогонването на нежеланите посетители. Напръскването със смес от черен пипер и вода на местата, където се подвизават мравки, ще помогне за отстраняването им. Настойка от пелин, приготвена в два литра вода, ще подейства по същия начин.

"Сухите" разтвори могат да се използват с всякаква честота. Те включват разпръскване на сода за хляб, която унищожава мравките. Това със сигурност е по-траен начин от сместа от лимонов сок и вода, която, въпреки че действа много добре, трябва да се повтаря всеки ден, тъй като възпиращият ефект бързо отминава.

Едва когато тези естествени средства не действат, трябва да се обърнете към химически репеленти за мравки. Те не са полезни  за околната среда и трябва да се използват с повишено внимание, но са добра алтернатива на естествените методи.

Прах за мравки

Прахът за мравки може да се използва по два начина. Най-простото използване е да се поръси по маршрутите на мравките или там, където има най-висока концентрация на насекомите. В резултат на действието на праха мравките умират, което решава проблема с нежеланите гости в къщата веднъж завинаги. Прахът може да се разтвори във вода и след това да се разпръсне на избрани места, включително тераси, пътеки, алеи или места директно в къщата. Това локално приложение действа като възпиращ фактор за мравките и ги спира да влязат в къщата.

Как да се отървем от мравките

Течност за мравки

Вместо да си набавяте прах, може да се предпочетете да си вземете вече готова течност. Много често те се предлагат с готов пулверизатор, което значително улеснява нанасянето върху избраните повърхности. Спреят за мравки има контактно действие, така че е важно да се третират тераси, гаражи, тротоари, както и пътищата за придвижване на мравките. По този начин той ще има инсектицидно и превантивно действие върху насекомите, които биха искали да влязат в къщата.

Когато използвате течността, е много важно да бъдете внимателни. Основните мерки за безопасност, като например измиване на ръцете след използване на течността, са абсолютно задължителни. Важно е също така да запомните, че при никакви обстоятелства течността не трябва да се използва в помещения с домашни любимци или там, където играят пълзящи деца. 

Спрей за мравки

Друг начин за борба с тези насекоми е използването на спрей срещу мравки. Той също има контактен ефект, което означава, че се бори с мравките само при контакт с продукта. Затова трябва да се пръскат пътищата на мравките, местата, където те се срещат най-често, и самите насекоми. Спрейовете имат инсектицидно, а не репелентно действие.

Предимството на този спрей е, че не мирише по време на нанасяне. Освен това не оставя следи върху използваните повърхности и не е необходимо да се проветрява след употреба. Безопасен е за използване в помещения за съхранение на храни.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес