Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лошо ли е да ходиш бос у дома?

04 февруари 2022, 15:10 часа

След дългия работен ден нашите крака, притиснати в тесни, твърди или неудобни обувки (или тежки ботуши през зимата) са доста изтощени. На много от нас ни се иска да можем да движим пръстите си свободно, когато се върнем у дома. Вълнуващо е да си бос и да усещаш подовата настилка или килима на краката си. Но ходенето бос у дома е почивка за краката ни или може да причини някаква вреда?

Отговорът може да варира. Да ходиш бос, е здравословно, но не за всеки. Експертите казват, че не трябва да ходим боси през цялото време, защото стъпалото не е предназначено за непрекъснато ходене по твърди повърхности.

По време на пандемията много хора прекарваха повече време на крака; смените са по-дълги за хората, които работят в супермаркети и болници, например. Въпреки това, много служители в офисите спряха да носят обувки и прекарваха повече време боси. Факт! Това от своя страна доведе до увеличаване на проблемите с краката.

Ефектите от босо ходене

Ходенето боси, докато вършите сутрешна работа (миене на зъбите, приготвяне на кафе) едва ли ще бъде проблем. Но по-дългите периоди на босо ходене водят до потенциални проблеми.

Когато хората са свикнали да носят обувки или домашни чехли, да ходят боси по цял ден може да причини проблеми. Някои сухожилия и връзки се разтягат и натоварват повече от обикновено. Това може да причини болка и дискомфорт и да причини (или да влоши) няколко често срещани състояния на краката, като:

- Плантарният фасциит: Той е дълбоко болезнен и твърде често срещан. Това състояние на стъпалото се появява, когато тъканта, която свързва петата с предната част на стъпалото е повредена или разкъсана. И докато плантарният фасциит понякога се появява по неизвестна причина, повишената активност може да бъде допринасящ фактор. Носенето на домашни чехли и избягването на ходене бос е едно от малкото потенциални лечения за плантарен фасциит.

- Тендинит: Краката имат различни сухожилия, които свързват мускулите с костите. При тендинит тази тъкан се възпалява и причинява болка.

- Плоски стъпала: Хората с плоски крака обикновено се чувстват по-добре, когато са "подкрепени" от добра обувка. Ходенето бос натоварва стъпалото при хора с плоски крака и може да доведе до болка и други често срещани проблеми.

Ако обаче краката не ви болят и по принцип нямате проблеми, можете спокойно да ходите боси из къщата. Само не забравяйте, че винаги можете да използвате някакви обувки от време на време. Прекарването на много време боси може да причини проблеми.

И е по-добре да предотвратите проблема, отколкото да го лекувате. Превенцията е от решаващо значение за цялостното здраве, както и за здравето на краката.

 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес