Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар посочи по кое време вечерта трябва да си лягаме вечерта

27 юни 2023, 09:21 часа

Определянето на идеалното време за лягане вечер може да варира в зависимост от индивидуалните фактори и предпочитанията за начина на живот. Като цяло обаче се препоръчва да се установи постоянен график на съня за оптимално здраве и благополучие. Нека разгледаме някои съображения, които да ви помогнат да решите по кое време вечер трябва да си легнете.

Един от основните фактори, които трябва да вземете предвид, е количеството сън, от което се нуждае тялото ви. Националната фондация за съня препоръчва на възрастните да се стремят към 7-9 часа сън на нощ. Важно е обаче да се признае, че изискванията за сън могат да варират при различните хора. Фактори като възраст, общо здравословно състояние и нива на ежедневна активност могат да повлияят на количеството сън, от което се нуждаете.

Друг аспект, който трябва да вземете предвид, е желаното от вас време за събуждане. Като определите кога трябва да се събуждате сутрин, можете да работите в обратна посока, за да определите подходящо време за лягане. Изключително важно е да си осигурите достатъчно време за адекватна почивка преди началото на деня. Помислете за времето, което ви е необходимо за сутрешни процедури, пътуване до работното място и всякакви други дейности, с които се занимавате, преди да започнете деня си.

Топ невролог посочи коя е най-опасната поза за спане

Освен това личните ви предпочитания и задължения могат да окажат влияние върху времето за лягане. Ако имате работа или ангажименти рано сутрин, може да се наложи да коригирате времето си за лягане, за да си осигурите достатъчно почивка. По същия начин, ако имате задължения вечер или предпочитате да се занимавате с дейности в свободното време, може да се наложи да вземете предвид тези фактори при определянето на времето за лягане.

Освен това е важно да разпознавате собствените си модели на сън и нива на енергия. Някои хора естествено се чувстват по-бодри и енергични сутрин, докато други са по-склонни да стоят до късно и да бъдат продуктивни през нощта. Разбирането на ритъма на собственото ви тяло и намирането на време за лягане, което е съобразено с вашите енергийни модели, може да допринесе за по-добро качество на съня.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Създаването на рутина за лягане също може да бъде от полза. Заниманията с релаксиращи дейности преди лягане, като четене, вземане на топла вана или медитация, могат да дадат сигнал на тялото ви, че е време да се успокои. Установяването на постоянна рутина може да помогне да научите тялото си да разпознава кога е време за сън.

В крайна сметка намирането на подходящото време за лягане вечер включва отчитане на нуждите от сън, времето за събуждане, личните предпочитания и задълженията, свързани с начина на живот. Експериментирането с различни часове за лягане и оценяването на това как се чувствате след събуждане може да ви помогне да определите оптималния график, който спомага за спокоен и подмладяващ сън през нощта. Не забравяйте, че отдаването на приоритет на постоянния режим на сън и създаването на благоприятна среда за сън са ключови компоненти за поддържане на цялостното здраве и благополучие.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес