Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се отглежда памук в България?

29 август 2023, 16:44 часа

Ценната влакнодайна култура – памукът – е екзотична – многогодишният храст вирее най-добре в тропически и субтропически региони, като е широко разпространен в Африка и Индия, но се отглежда и в България. Особено подходящи условия за отглеждане на памук, благодарение на който се наслаждаваме на комфорта и удобството на дишащите памучни материи, има в Южна България, където подходящите почви и температура са чудесна предпоставка за развитие на културата и богата реколта. Интересувате ли се къде точно се отглежда памук в България в южните региони на страната ни?

Къде се отглежда памук в България?

Благоприятни за културата и гарантиращи добра реколта от насажденията са земите около Пловдив, Стара Загора, Хасково, Бургас, Ямбол, Благоевград и Сливен, като отпусканите субсидии на земеделските производители за отглеждане на памук правят културата привлекателна и за намиращите се в Северна България, които полагат усилия и грижи да отгледат памук, подпомагани от благоприятния за целта чернозем в околностите на Плевен, Русе, Велико Търново и Силистра.

Страната ни има стари традиции в отглеждането на памук. Макар да е той екзотична култура, е осигурявал поминъка на дедите ни от незапомнени времена. Интересен факт е, че България е на челно място по отглеждане и добив на памук в началото на 20 век. Открили безспорните свойства на тази култура и несравнимия комфорт, който осигуряват ушитите от него дрехи и тъкани, българите са увеличавали насажденията години наред, за да подсигурят нуждите и да задоволят търсенето на културата. Днес от тази слава на родината ни като водещ производител на памук е останала само бегла следа.

Страната ни не е лидер в ЕС в настоящето по отношение на отглеждането на памук, тъй като производството е доведено почти до нулата според данни от Института по полски култури в Чирпан, въпреки прекрасните условия у нас. Отглеждането не е безпроблемно естествено, но благоприятните почви, климат, както и възможността да се сее на един и същ терен в продължение на около шест години улесняват производителите, като добивът може да достигне до 500 кг. от декар – количество, което, реализирано зад граница, ще донесе добра печалба.

7 необичайни начина за използване на памучни тампони в ежедневието

В по-далечни времена, когато в страната ни са функционирали фабрики, памукът, произведен у нас, се е използвал в собствено производство на тъкани, докато днес, когато отглеждането на памук се възражда бавно, но сигурно, основно се залага на износа, тъй като фабриките са отдавна нефункциониращи, запуснати и затворени – тъжна родна действителност.

Водещи производители днес на памук са Гърция, следвана от Испания, но отпусканите субсидии за културата могат да възродят родното производство и да го изведат на преден план, тъй като стопаните имат интерес, а условията са повече от благоприятни.

Употреба на памука

Щом се интересувате къде се отглежда памук в България, вероятно ви вълнуват и възможностите за употреба на културата. Полезността далеч надхвърля това, че се използва за производство на памучни дрехи и тъкани, както е било в миналото. Други ползи от памука, които правят екзотичната култура толкова ценна и търсена, са:

  • Добив на памучно масло, което намира приложение в производството на сапуни и в парфюмерията. Източник на това масло са семената на памука, от които се добива. Маслото се използва и в хранително-вкусовата промишленост като можем да го открием в маргарина например.
  • Маслото от памук е ценно за производството на определени видове боя и намира приложение и за тази цел.
  • Малко известна сред потребителите е възможността за консумация на студено пресовано масло от памук, както и че влагането на извлечените от него белтъчини в детските храни увеличава полезността им за здравето на най-малките.
  • Ценни са и стъблата на памука, които се прилагат към продукти за горене.
  • Фуражите също могат да се възползват от полезността на памука, като към тях се добави отделеното кюспе.

Дали страната ни ще възвърне старата слава на производител на памук и отново ще оглави добива на Стария континент предстои да видим.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес