Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намират най-големите карстови извори в България?

09 септември 2024, 18:14 часа

В България има няколко по-известни карстови района, които привличат туристите както с природни забележителности, така и с карстови извори. Тези геоморфоложки форми са образувани от разтварянето на пластове от карбонатни или други разтворими скали, като процесът, свързан с образуването, е причинен от киселинна вода,  разяждаща повърхността на скална основа. От някои от карстовите масиви извират на повърхността подземни води от подземни реки и водопади, наречени карстови извори. Част от тях са със значителен дебит и са природна забележителност, превърнала се в притегателно място за туристи като Клептуза например – един от най-привлекателните и посещавани както и един от най-големите карстови извори  България, чиито дебит му осигурява едно от първите места. Има обаче и много по-големи карстови извори в страната ни, богата на карстови извори, поради карбонатните скали, заели немалка част от територията ни. Кои са най-големите карстови извори в България и какво знаем за тях?

Най-големите карстови извори в България

Макар да има източници, сочещи Клептуза като най-големият карстов извор в България, такива се оказват Девненските извори със среден дебит от цели 2700 л/сек. След тях се нареждат, както следва, ако ги подредим спрямо дебита в секунда:

Още: Къде се намира най-дългият въжен мост в България?

-           Глава панега

С дебита си от средно 2500 л/сек този карстов извор е най-големият у нас. Дебитът варира според валежа и сезоните значително, като е възможно да се наблюдава и двойно по-голям, но именно средният го прави най-големият единичен крастов извор у нас. Намира се в Предбалкана. Вероятно този карстов извор е толкова голям, защото „краде“ и от р. Вит, което се случва при местността Боаза, където Вит понира в карстови отвори. Удивително е, че цели 12 дни са нужни на водите на река Вит, за да се появи на мястото на извора, което сочи наличието на огромна и дълга система от подземни реки и канали, която не е проучена. От Глава панега води началото си река Златна Панега, приток на Искър.

Името на най-големия карстов извор в България произхожда от името на селото, разположено наблизо – Златна Панега, чието население се ползва от водите на този карстов извор. Глава панега образува две езера, чиито млечен син цвят, съчетан със заобикалящата пищна зеленина, придава на мястото вълшебна красота, на която за жалост малцина могат да се насладят, тъй като мястото не е облагородено за туристи, не липсват опасни участъци и като цяло няма информация или табели, които да насочват жадните за красота туристи. В района има множество забележителности като популярните пещери Проходна и Деветашката, както и Крушунските водопади, което прави още по-жалък факта, че красотата на най-големия карстов извор на България остава непозната и негостоприемна за туристи, посетили района, за да се насладят на други забележителности.

-          Текира

Още: Най горещият извор в България - в кой град се намира той?

Вторият по големина спрямо дебита си карстов извор у нас с 1424 литра в секунда средно за годината се намира в района на Чирпан.

-          Хубча

Третият по големина спрямо дебита си карстов извор у нас с 1282 литра в секунда средно за годината се намира в района на Соколовци. По време на пролетното му пълноводие гледката на извиращата вода, шумът и мощта ѝ са респектиращи и внушителни.

-          Топля

Още: Изворът на река Нил остава загадка след хиляди години

Топля е един от най-големите карстови извори в България, макар дебитът му средно за годината да е около половината на заелия третото място по големина карстов извор Хубча. Карстов извор Топля се намира в района на Голяма Желязна.

-          Клептуза

Един от най-популярните и големи карстови извори у нас, който е символ на Велинград. Разположен е в защитена територия с обща площ от около 412 хектара. Дебитът на този карстов извор е толкова значим, че част от него се използва за водоснабдяване на града и за други нужди на населението, а друга част от водите на извора пълни популярните изградени изкуствени езера с водните птици и водните колела, с романтичните ресторантчета около водата.

-          Житолюб

Този извор е сред най-големите карстови извори в България.  Разположен е в Лакатник.

Очевидно повечето карстови извори у нас се намират в района на Стара планина, Средна гора, Рило-Родопския масив и много по-малко в Дунавската равнина. Същото важи и за най-големите карстови извори в България, разположени главно в планинските части на страната.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес