Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кулинарни тайни за перфектните пържени картофки

30 март 2021, 10:55 часа

Пържените картофи са любимо ястие на милиони, което при всяка домакиня има свой уникален вкус. Разбира се, професионалните готвачи имат свои тайни за готвене и те трябва да се вземат предвид.

Подходящите картофи

Супермаркетите често имат предварително опаковани сортове, които са означени с етикет „за пържене“. Ако няма такава опция, вземете жълти картофи сред цялото разнообразие в магазина. Можете дори да срежете картоф. Добре е на среза да е жълт, а не бял. Също така имайте предвид, че младите картофи имат малко по-ниско съдържание на нишесте от това на старите.

Правилно рязане

Ако разфасовките са много тънки, тогава отвън ще получите златиста и приятна коричка, но желаната приятна мекота ще липсва. Вкусът на картофите ще бъде малко по-сладък, тук става въпрос за карамелизиране на захарите.

Трябва да имате кубчета с дебелина около 0,7 см. В този случай отвън ще има приятна коричка, а отвътре същата ронлива пулпа, която всички обичат.

Изсушете картофите

Изсушете добре картофите преди пържене. След измиване на резените ще има излишна и ненужна влага. Поставете нарязаните картофи върху суха хартиена кърпа и попийте добре. Можете просто да изсипете картофите в гевгир, няколко минути ще бъдат достатъчни.

Някои хора предпочитат предварително да ги обелят и нарежат. За да не потъмнеят, те се накисват с вода. В този случай картофите трябва да са във вода 3 часа, не повече. Ако пренебрегнете този момент, вкусът ще ви разочарова.

Изберете правилния съд

Трябва да изпържите картофи в тиган с дебело дъно, можете да използвате чугунен. Благодарение на него, топлината ще бъде разпределена равномерно и картофите определено няма да изгорят. Можете да използвате и тефлонов тиган, но той трябва да е с двойно дъно.

Добро масло

Можете да пържите картофи във всяко качествено масло, което не изгаря по време на процеса на пържене. Използвайте маслото по ваш избор. Можете също така да използвате растително масло и топено масло едновременно за много по-добър вкус.

Основното правило

Запържете картофите в два тигана или на малки порции. Пържете една част. Когато се появи апетитно златисто кафяво, обърнете с шпатула. Запържете картофите от двете страни, след това покрийте тигана с капак и изключете котлона. Оставете всичко за 15 минути и ястието ще "стане" само.

Сол и подправки

Трябва да осолите и подправите картофите в момента, когато са почти готови. Можете да вземете малко количество пресен лук, подправки, нарязани на ситно. Сложете всичко за 5 минути преди края на готвенето, тогава всичко ще има време да се сготви, а вкусът ще бъде просто невероятен. Можете също така да използвате сух чесън и подправки като поръсване върху готово ястие.

 

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес