Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко звезди има на знамето на САЩ?

23 февруари 2024, 13:22 часа

Всички знаем, че американското знаме се състои от червени и бели ивици и звезди на син фон в горния ляв ъгъл. Но колко са звездите и винаги ли са били толкова?

1776 г. Америка е разделена на 13 британски колонии, всяка от които има делегати в Континенталния конгрес. Този орган всъщност управлява тази територия и тук се вземат най-важните решения. Същата година, на 4 юли, Конгресът приел Декларацията за независимост на САЩ.

Този документ сложил край на дългогодишната борба да не се плащат данъци на Англия. През цялото това време американските кораби плавали под Континенталното знаме – което било само леко променена версия на флага на Британската Източно-индийска компания. Но то не било единствено, имало и доста други: змия на жълт фон, самотен бор на бял фон, замахваща ръка на рицар.

Какво означават цветовете на българското знаме?

Раждането на знамето

В средата на юни 1777 г. Континенталният конгрес се събира отново и одобрява ново знаме. В резолюцията се казва така: знамето се състои от 13 ивици - символи на 13-те щати, и 13 звезди на син фон - това е ново съзвездие в синьото небе.

Според Джордж Вашингтон червените ивици представляват родината - а белите – това, което се отделило от нея. А звездите, естествено, се намират на синьото небе. Но това са само думи - а все още никой не знаел как в действителност ще изглежда знамето.

Франсис Хопкинсън, адвокат и един от 13-те т. нар. „бащи-основатели“, трябвало да се заеме с това. За основа взели познатото знаме на Британската Източно-индийска компания: оставили червените ивици, но вмъкнатото британско знаме в горния ляв ъгъл било изхвърлено и заменено със звезди на син фон.

Дизайнът на знамето на САЩ се различавал от първоначалната идея в някои подробности. Например, звездите първоначално били шестолъчки, но след това станали петолъчки. Това се обяснява с легендата за шивачката Бетси Рос.

Според историята, делегати дошли в нейната шивачница по съвет на Вашингтон с молба да им ушие знамето. Рос казала, че знамето не бива да е квадратно, но правоъгълно; а звездите трябва да са петолъчки - иначе ще й омръзне да бродира. Вашингтон свил рамене и се съгласил. Конгресът огледал чертежите и не възразил.

Необичайните знамена

Промени

Първата официална промяна на знамето настъпила през 1795 г. Към САЩ се присъединили Върмонт и Кентъки - така звездите се увеличили с още 2.

През 1818 г. вече се били присъединили още щати и не било ясно дали всички ще се добавят като звезди върху знамето. Тогава президентът Джеймс Монро подписал закон: да, трябва да бъдат добавени.

През 1863 г. звездите вече били 35, а през 1931 г. - 48. Конгресът разработил регламент за пропорциите, цветовете и размерите на елементите на знамето; а през 1949 г. Денят на националното знаме станал държавен празник.

Появил се Кодексът на знамето – хората, които го носели, да се държат по определен начин. Оскверняването му се наказвало с глоба или дори затвор - до 1990 г., когато Върховният съд обявил това за нарушение на свободата на словото.

През 1959 г. Аляска и Хавай получили статут на щати и звездите върху знамето станали 50.

Националното знаме виси 24 часа в денонощието пред Мемориала на морската пехота, Белия дом, паметника на Вашингтон и други исторически забележителности. Другаде се вдига на празници и се спуска в дни на траур. В много училища учениците редовно (от веднъж на ден до веднъж месечно) рецитират клетвата за вярност към знамето.

Сега се подготвя проект за анексиране на Пуерто Рико. На референдума за това гласуваха 97% от жителите на острова. Може би скоро ще видим 51-вата звезда върху знамето на САЩ.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес