Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време след раждането може да се спортува?

05 април 2022, 19:00 часа

Почти всички жени напълняват след раждането. Някой успяват бързо да се върнат към предишния си вид, а други водят дълга борба в продължение на много години. Спортът след раждането е необходим, за да се върне красотата и еластичността на тялото, както и да се почувства енергия, жизненост и сила. Колко време след раждането можете да се занимавате със спорт?!

Помислете колко време след раждането можете да спортувате.

След естествено раждане без разкъсвания или опирация. Ако раждането е минало „гладко“, няма абсолютно никакви противопоказания, наранявания, тогава можете да започнете да спортувате дори на следващия ден. По-сложни тренировки, като фитнес, плувен басейн, могат да се започнат само след 1,5-2 месеца.

След естествено раждане с разрези. В този случай можете да разрешите минималното натоварване само след месец. Успоредно с това трябва да бъдете наблюдавани от лекар и постепенно да натоварвате тялото.

След цезарово сечение. Възстановяването след цезарово сечение е сложен и отнемащ време процес. Първите натоварвания са допустими само 2 месеца след раждането на бебето, тук е важна постепенността.

Спортът по време на кърмене не е противопоказан и не влияе на качеството на млякото. Важно е да пиете много вода и да не правите сложни упражнения за гърди. За обучение е най-добре да закупите поддържащ сутиен. Ако имате усещане за пълнота в гърдите по време на сесията, тогава следващия път, нахранете детето преди тренировка.

Какъв спорт може да се прави след раждане?

1. Спокойно ходене. Можете да се разхождате сами или с новородено бебе в количка. Основното правило е да не се претоварвате. Разходките могат да бъдат 20 или 30 минути, всичко зависи от вашето благополучие и желание.

2. Фитнес във водата. Физическите упражнения след раждане на сушата са забранени поради високата еластичност на ставите, но във вода е доста трудно да се увредят ставите и връзките, поради което се препоръчва след раждане.

3. Плуване. Болки в гърба, тежест - последствията от раждането. Плуването ще ви помогне да отпуснете мускулите и да възстановите техния тонус.

4. Йога. Йога перфектно изравнява емоционалния фон и облекчава депресията и предотвратява нервните сривове.

Кога мога да спортувам след раждане? Всичко е много индивидуално и зависи от това колко активна сте била физически преди бременността. Ако раждането е станало по естествен начин, тогава можете да започнете да тренирате след няколко седмици. Кога мога да спортувам след цезарово сечение? Зависи от тежестта на усложненията, затова се препоръчва винаги да се консултирате с Вашия лекар. Спортът след цезарово сечение трябва да става постепеннто. Не забравяйте да направите загрявка, да пиете много вода, да си почивате много.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес