Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време котките се грижат за малките си

08 декември 2023, 23:47 часа

Подобно на всички бебета, котенцата се раждат съвсем безпомощни. За тях оцеляването изисква не само кърмене от страна на майката, но и усвояване на жизненоважни навици и техники, необходими за адаптацията към външния свят.

Пухкави магьосници: Как цветът на котката влияе върху съдбата на човека

Естественото отделяне от майката

Важно е отделянето на котенцата от майката да бъде естествен процес. Майката сама преценява кога е време да ги остави, след като ги е обучила в основите на самостоятелност. Това е ключът за готовността на майката да създаде следващото поколение.

котки

Грижите на майката преди отделянето

Преди да се раздели с котенцата, майката им осигурява кърмене, учи ги на лична хигиена, как да ловуват и да се предпазват от опасности. Този комплексен процес подготвя малките котенца за новия и непознат свят.

Отглеждане на котенцата в домашни условия

Собствениците често бързват да отделят котенцата от майката им, за да им осигурят нов дом. Въпреки това, важно е да се изчака правилният момент, тъй като по-дългото пребиваване на котенцата при майка им гарантира по-надеждно развитие.

Няколко изумителни факта за котките, които не сте чували

Този момент трябва да е, когато те достигнат на възраст около 40-50 дни. По-ранното отделяне не се препоръчва, тъй като те все още търсят майка си и се нуждаят от нейната топлина. Не пренебрегвайте факта, че подобно на човешките бебета, котенцата също имат нужда от време, за да бъдат отглеждани правилно, преди да бъдат предоставени на нови собственици.

Грижите на майката за своите малки не е просто проява на емоция, а жизненоважен процес за тяхното оцеляване. В домашни условия собствениците следва да се стремят към максимално приближаване към природните процеси, осигурявайки на котките и техните малки оптимални условия за развитие и растеж.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес