Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко очи има паякът – ще успеете ли да познаете?

23 август 2022, 08:51 часа

Можете ли да предположите колко очи има паякът? Обикновено на този въпрос се срещат отговори от хора, които се опитват просто да предположат и налучкат, сочейки цифри от 0 до безкрай. Не се опитвайте да го правите, тъй като учудващо един-единствен верен отговор с една цифра няма. Колко очи има паякът зависи от вида на самия паяк. Някои са лишени от зрение и броят на очите им е 0, тъй като населяват тъмни и непрогледни пещери, в които не се нуждаят от зрение. И все пак – колко очи най-често има паякът?

Паякът – многоокият хищник, които обикновено вижда зле

Броят очи при паяците обикновено се различава от този при останалите животни. Паяците могат да имат 0 очи, както и две, но повечето са горди притежатели на повече от две очи. Все пак верният отговор на въпроса колко очи има паякът е между 0 и 12. Те обаче не му вършат особена работа. Дори паяци с добро зрение трудно виждат на повече от 30 см. Не им е и необходимо – паяците имат други сетива, нужни за изхранването и съществуването им и почти не разчитат на зрението си, дори да имат цели 12 очи. Предните двойки очи обикновено служат за наблюдаване на плячката, а страничните следят за приближаването на опасност. Обикновено предните очи се използват и за дневно зрение, а част от останалите им служат през нощта.

Най-често колко очи има паякът?

Ако следва да определим какъв е обичайният брой очи при паяците, то той е 8 очи, разположени в два реда. Тоест 4 чифта. Най-много паяци имат именно толкова очи, което предполага отлично зрение, но не е така. Паяците виждат лошо и малко от тях се отличават остро зрение, като например скачащите паяци, чието зрение е изключително добро и само пет пъти по-слабо от това при хората.

Как тогава разбират видовете паяци, които не са надарени с добро зрение, че в мрежата им има плячка? По вибрациите. Паяците се ориентират по тях. А липсата на остро зрение обяснява защо не помръдват и продължават да ви ужасяват с вида си на стената ви – те просто не ви виждат, когато не сте в обсега на зрението им. Вероятно и вие предпочитате да не ги виждате? Фобията от паяци е добре позната. Реално няма защо толкова да ви е страх, ако живеете в България, тъй като отровни паяци, чиято отрова е смъртоносна, у нас няма, а и паяците биха ви ухапали само в случай на самозащита. Не ги притеснявайте и съжителството в мир е гарантирано.

Все пак по света през 20 век има докладвани около 100 смъртни случая от ухапване от паяк, така че не ги докосвайте с голи ръце, ако сте извън страната. У нас единствено по-сериозни здравословни проблеми може да предизвика ухапването от черния отровен паяк, който, за щастие, се среща изключително рядко. Бъдете спокойни. Паяците също не се радват от срещата с вас така, както не се радвате и вие.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес