Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко минути се вари рохкото и твърдото яйце?

15 декември 2020, 18:19 часа

Яйцата са един от най-полезните продукти, които е хубаво да включим в менюто си. Те съдържат перфектната комбинация от протеини, витамини, мазнини и минерали. Във всяко едно яйце се съдържат около 5-6 грама мазнини и много малко количество въглехидрати. Освен това яйцата са богати и на витамини А и В, фосфор, желязо и магнезий. В тях има още съдържание на минерали като сяра и натрий.

Жълтъците са много по-богати на мазнини, протеини и желязо, отколкото белтъците. Калориите в едно средно голямо яйце са около 80. Ако сте се чудили каква е разликата между яйцата с бяла или по-тъмна черупка, трябва да знаете, че стези с по-тъмна черупка (класическите) съдържат по-голямо количество витамини.

Как да разберем дали едно яйце е прясно?

Най-лесният начин да разберем дали едно яйце е прясно е, когато го потопим във вода. Ако изплува на повърхността, значи е развалено, старо и негодно за ядене. Ако потъне хубаво на дъното, значи е годно за консумация и най-вероятно доста прясно.

Колко минути се вари рохкото яйце?

Когато поставите яйцето във врящата вода, за да имате рохко яйце накрая, трябва да варите точно 7 минути. Ако варите 8 минути, жълтъкът ще е мек, но вече няма да е течен.

Колко минути се вари твърдото яйце?

Ако варите яйцето 11 минути, ще получите твърд жълтък като няма да допуснете яйцата да станат преварени.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес