Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко е полезна содата бикарбонат и какво лекува?

04 януари 2022, 10:30 часа

Сода бикарбонат е сред една от най-използваните съставки при готвенето и печивата, но освен в кухнята, тя може да ви е полезна и за здравето. Какво може да лекувате със сода бикарбонат?

Сода за хляб и морска сол помагат при напукани пети

Тя е позната в химичните среди като натриев бикарбонат и освен в кухнята, служи и като лекарство за по-леки заболявания, като например се препоръчва за подобряване работата на храносмилателната система, защото има способността да неутрализира киселините. 

Тя също така може да ви послужи за лекуване и предотвратяване появата на гъбички, като за тази цел краката трябва да се киснат в разтвор от гореща вода и сода бикарбонат.

Други полезни ефекти на содата бикарбонат са, че премахва лошия дъх, може да се използва за почистване на лицето от черни точки, за ексфолиране на кожата, за отпушване на порите и премахване на мъртвите клетки. Содата бикарбонат има сгряващо действие, затова се прилага като съставка към компреси и масажи.

Защо всеки ден да пием вода и сода?

Все пак с нея не бива да се прекалява, защото може да има обратен ефект и определено не се препоръчва за хора, които задържат вода, имат проблеми с бъбреците или страдат от хипертония.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес