Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко държави са разположени в Персийския залив?

02 юни 2024, 18:22 часа

Регионът на Персийския залив е огромна територия с общо население от 140 милиона души. 8-те държави тук са Иран, Ирак, Саудитска Арабия, Катар, Оман, Кувейт, Бахрейн и Обединените арабски емирства.

Иран

Жители – 88 млн

Територия – 1 648 000 кв. км

Столица - Техеран

Наследник на разкоша и богатствата на Персийската империя, Иран цъфти пред очите със сини куполи, орнаменти по средновековни стени и сложни шарки от скъпоценни тъкани, със сиянието на бижута и шарките на копринени килими. Страната крие огромно историческо наследство, великолепни природни пейзажи, богата кухня и изящни произведения на националното изкуство.

Мистериозно заболяване: Учени разбраха причината за Синдрома на войната в Персийския залив

Ирак

Жители – 44.5 млн

Територия – 438 314 кв. км

Столица - Багдад

На мястото на могъща Месопотамия, в долините на Тигър и Ефрат, се намира мистериозният Ирак. Тук някога е възникнала човешката цивилизация, тук се е издигал легендарният Вавилон с градините на Семирамида и прочутата Вавилонска кула. Днес Ирак отново оживява върху туристическата карта на света - държава с богата история, великолепна архитектура и оригинални традиции.

Саудитска Арабия

Жители – 36.41 млн

Територия – 2 150 000 кв. км

Столица - Ер-Рияд

Саудитска Арабия е най-голямата държава на Арабския полуостров, една от най-богатите страни на планетата, теократична монархия с безкрайни запаси от петрол. Доскоро тук идваха само дипломати, бизнесмени и поклонници - толкова силни и строги са религиозните обичаи и затворено местното общество.

Но ситуацията постепенно се променя: на чужденци започват да се издават туристически визи, в големите градове се появяват хотели (съобразени със стандартите на шериата), курортите в Червено море и Персийския залив придобиват инфраструктура.

Катар

Жители – 2.695 млн

Територия – 11 571 кв. км

Столица - Доха

В Катар посетителят се впечатлява от луксозни плажове на Персийския залив, футуристични небостъргачи, впечатляващи места за гмуркане, модерни хотели. Петролът и природният газ направиха тази близкоизточна държава най-богатата на цялата планета. Местните жители са изключително гостоприемни, почитат древните ислямски традиции, но и уважават начина на живот на другите хора.

Оман

Жители – 4,576 млн

Територия – 309 501 кв. км

Столица - Маскат

За разлика от други страни в Персийския залив, природата тук е много живописна: планини, водопади, савани, тропици, фиорди. Но младите хора в Оман очевидно скучаят доста: има много малко забавления и почти няма нощни клубове. Обръща се много внимание на околната среда: във всички краища на страната има национални паркове, а крайбрежните зони са защитени. Резерватите на Оман са домове на редки животни.

Кувейт

Жители – 4.249 млн

Територия – 17 818 кв. км

Столица - Ел Кувейт

Ако се чудите точно как точно петролът може да преобрази една страна, погледнете Кувейт. В началото на ХХ век той бил изключително бедна страна, но сега, след откриването на „черното злато“, е сред 15-те най-богати държави в света. В магазините за бижута на тази малка страна едва ли ще намерите нещо по-евтино от 1000 долара.

Бахрейн

Жители – 1.472 млн

Територия – 786.5 кв. км

Столица - Манама

Кралство Бахрейн приема 8 милиона туристи всяка година. Тайната на популярността на тази малка държава, разположена на няколко десетки острова, е комбинацията от дългогодишни традиции, модерни тенденции и високо ниво на обслужване. Любителите на релаксиращата почивка ще намерят петзвездни хотели, отлични пясъчни плажове и голф-игрища от световна класа.

Обединени арабски емирати

Жители – 9,441 млн

Територия – 83 600 кв. км

Столица - Абу Даби

Туристите се възхищават от местните плажове, любителите на екстремните спортове изследват подводни и пясъчни пространства, мечтателните хора се разхождат надлъж и шир по традиционните пазари (в това отношение ОАЕ засенчват целия арабски изток), а гастрономите и другият хедонистичен контингент се наслаждават на вкусна национална кухня и аристократично внимателно обслужване.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес