Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-лошата възрастова разлика между мъж и жена

02 април 2024, 08:08 часа

Разбира се, всяка двойка е различна. Някои може да не успеят да се справят с голямата разлика във възрастта, докато други я смятат за ключ към щастливата връзка. Но всъщност това е област, която изследователи внимателно са проучили и анализирали, за да се опитат да разберат по-добре връзките и навиците и предпочитанията на хората за срещи и да научат повече за възможните предиктори за успех. 

Връзките могат да бъдат трудни независимо от възрастта, но в някои случаи ситуацията се влошава от този фактор. Някои изследвания показват, че възрастовата разлика между партньорите може да е едно от нещата, които правят срещите по-лесни или по-трудни, в зависимост от това колко години ви делят. Познаването на най-лошите възрастови групи в крайна сметка няма да промени всичко, но ще ви помогне да добиете представа каква може да е връзката ви, да знаете какво да очаквате и как разликата във възрастта може да има положително или отрицателно влияние ефект върху изхода от ситуацията.

Статия, публикувана в Journal of Popular Economics през 2018 г., установи, че хората, които се женят за по-млади партньори, първоначално са по-щастливи, но щастието и удовлетворението в техните връзки не винаги продължават дълго, особено ако разликата във възрастта е голяма. Установено е също, че двойки с голяма разлика във възрастта може да са по-малко издръжливи, когато са изправени пред финансови и икономически затруднения в сравнение с двойки на сходна възраст. Но коя възрастова група може да се счита за най-малко успешна?

Още: Зодиите, които са най-големите социални пеперуди на зодиака

10 години разлика

За мнозина разликата във възрастта от 10 години между двама партньори изглежда е горната граница на това, което смятат, че могат да толерират в една връзка, докато за други хора това все още е доста скромна разлика. Въпреки това 10-годишният диапазон крие риск връзката да не продължи вечно. Проучване на университета Емори установи, че когато възрастовата разлика наближи 10 години, вероятността бракът ви да завърши с развод се увеличава с около 39 процента. Отново, не всички двойки с 10-годишна разлика във възрастта ще имат това преживяване, но това се случва с известна честота. По един или друг начин успехът на всяка връзка зависи от много различни фактори, но в този случай си струва да положите повече усилия.

20 години разлика

Разликата във възрастта от 20 години също може да създаде редица проблеми за една двойка. Някои влюбени обаче успяват да овладеят ситуацията и да постигнат лично щастие. Но както по-рано споменатото проучване на университета Емори установи, вашият брак е около 95 процента по-вероятно да завърши с развод, ако възрастовата ви разлика е около 20 години, отколкото ако сте на същата възраст. Някои двойки намират това за доста плашеща перспектива, докато други приемат потенциалния риск от края на връзката, вярвайки, че си заслужава щастието, което изпитват в момента.

Още: Как да преодолеете проблемите с доверието във вашата връзка?

На половината от твоята възраст плюс седем

Понякога, когато се задава въпросът каква е минималната възраст на човек, с когото можете да изградите връзка, се извлича отдавна известна максима: разделете възрастта си наполовина и добавете седем години. Твърди се, че връзка с някой, който е по-млад от получената цифра, ще бъде „твърде много“. Д-р Тереза ​​Е. ДиДонато отбелязва, че проучване от 2001 г., публикувано в списанието Evolution and Human Behavior, установява, че по отношение на срещите и връзките предпочитанията на хетеросексуалните мъже обикновено следват това правило, но че хетеросексуалните жени всъщност предпочитат партньори над минималната възраст, продиктувана от „половината на вашата възраст плюс седем” правило. Не всеки се чувства комфортно в двойка с толкова значителна разлика и въпреки че външните мнения не трябва да влияят върху вземането на решения, в такива ситуации външният натиск може да има значение.

Не забравяйте, че статистиката и реалният живот са две различни неща и това, че вие ​​и партньорът ви имате голяма разлика във възрастта, не означава, че връзката ви е обречена. Много зависи и от вас, вашите предпочитания, характери и действия.

Източник: MarieClaire

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес