Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-голямата пустиня в Азия?

28 януари 2024, 09:00 часа

Азия е не само най-големият и най-населяваният континент на света, чиято площ заема цели около 30% от сушата на земята и е дом за над половината от световното население – около 60%, но и континентът, на които се намират едни от най-големите пустини. Ако сте любопитни коя е най-голямата пустиня в Азия, твърде вероятно е да попаднете на невярна информация, проверявайки фактите онлайн.

Макар много източници да сочат пустинята Гоби - пясъчно-камениста пустиня, разположена в Китай и Монголия, като най-голямата пустиня в Азия, то нейната площ от 1 300 000 кв.км. се оказва недостатъчна за първото място. Най-големият континент е известен с друга пустиня, чиято площ е около 2 пъти по-голяма от тази на популярната пустиня Гоби.

Най-голямата пустиня в Азия – коя е тя?

Заемайки обща площ от 2 330 000 квадратни километра, което е с около 1 000 000 кв.км. повече от площта на Гоби, Арабската пустиня е най-голямата пустиня в Азия, втората по големина гореща пустиня в света петата по големина като цяло, ако вземем под внимание и ледените пустини. Разположена е от Йемен до Персийския залив и Оман до Йордания и Ирак и е важен комуникационен канал между Близкия изток и Северна Африка.

Ролята на Арабската пустиня нараства и заради залежите на нефт и газ, сяра и фосфати, скрити в недрата ѝ. Историята на най-голямата пустиня в Азия е свързана с една от най-кървавите войни, известна като Пустиння буря, както и с историята на населявалите я древни цивилизации, което определя културно-историческото ѝ богатство и я превръща в място-вдъхновение за творците на приказки и легенди.

Характеристики на най-голямата пустиня в Азия

Арабската пустиня е известна с удивителните си пейзажи и природни дадености. Там се простират както златни пясъчни дюни, променящи формата си под въздействието на вятъра, червени пясъци, така и равнини и планини.

Щастливците, попаднали в пустинята в подходящия момент, могат да се насладят на рядък феномен, наречен „цъфтяща пустиня“ – при рядък дъжд растения, които са били в латентно състояние, се развиват и разцъфтяват много бързо, оцветявайки пейзажа в ярките си цветове, рисувайки удивителни картини, наслада за сетивата, насред пустинята. Така, макар да се отличава с горещ и сух климат, неблагоприятен и напомнящ на този, който е характерен за пустинята Сахара, много високи дневни температури и ниски нощни, Арабската пустиня може да очарова с цветове и живот, с флора и фауна.

Извън този феномен, изпълващ пустинята с цвят, флората на най-голямата пустиня в Азия е представена предимно от акации и тамян, както и от имащите ключово значение за региона финикови палми, които са главен поминък и източник на материал за строителство за местното население в тази негостоприемна част на Азия.

Фауната на най-голямата пустиня в Азия се отличава с учудващо и неочаквано разнообразие – камила, антилопа, пустинна лисица, пясъчна котка, пясъчна газела, хиена, каракал, арабски вълк и други са сред най-характерните за тази част от света бозайници, но се наблюдават и множество птици, част от които са мигриращи.

Любопитни факти за пустините

  • Свикнали сме да свързваме пустините със сух и горещ климат, безкрайни пясъчни пейзажи и пълна липса на растителен свят. Оказва се обаче, че в пустините извисяват гърди високи планини, растения цъфтят с цветовете на дъгата.
  • На ледения континент – Антрактида – също има пустиня – Антарктическата полярна пустиня, която е студена пустиня, обхваща цялата Антарктика. Със своята площ от 13,960,000 кв.км. тя се явява най-голямата пустиня в света, следвана от Арктическата пустиня, която също се определя като полярна и е втората по големина студена пустиня и втората по големина пустиня в света.
  • Третата по големина пустиня в света е Сахара, но тя е първата по големина гореща пустиня, тъй като по-големите от нея Антарктическа полярна пустиня Арктическа пустиня са студени.
  • Четвърто място е за Арабска пустиня, която се явява втората по големина гореща пустиня в света, а петото е за пустинята Гоби, която също като Арабската пустиня се намира в Азия, но се характеризира с това, че е най-студената пустиня на този континент. Климатът в пустинята Гоби е умерен, а температурите през януари падат до -40°С, докато летните достигат до около +40.
  • Видно от наличието на полярни пустини, пустинята не е само сухо и горещо място, покрито с пясък. Пустинята може да се характеризира по различни начини, но най-общо казано, тя се отнася за региони с много малко валежи, което обяснява наличието на студени пустини, които не са покрити с пясък, а с лед. Всъщност пясъчните пейзажи обхващат едва 20% от общата площ на всички пустини на земята. А ние масово си представяме пустинята единствено така – покрита с пясъци. Оказва се, че пустините крият много тайни и загадки и че има още какво да научим за и от тях.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес