Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой не трябва да яде картофи

19 ноември 2021, 09:08 часа

При някои особености на тялото трябва да се въздържате от консумацията на картофи. За това предупреждават някои диетолози.

Тъй като картофите са с висок гликемичен индекс (над 70 единици), отбелязват специалисти, категорично не трябва да ги консумираме в случай на проблем с въглехидратния метаболизъм, при метаболитен синдром или захарен диабет.

Освен това, диетолозите не препоръчват да се ядат картофи от хора с индивидуална непоносимост, която често се среща. В края на краищата, зеленчукът принадлежи към семейството на нощницата и могат да причинят латентна алергична реакция.

Диетолозите добавят, че всичко зависи от чревната микробиота. Тези, които нямат нарушение на въглехидратния метаболизъм, както и индивидуална реакция към него, могат спокойно да ядат картофи.

Според друг диетолог, именно картофите са нужния зеленчук за здравето на основния орган на дълголетието. Специалистите отбелязва, че когато става дума за здрави черва, много лекари съветват да увеличите приема на фибри, които са в изобилие в зеленчуците. Ползите от един от тях обаче често се пренебрегват.

Според диетолога Линдзи Бойърс той е „невъзпетният герой на здравето на главния орган на дълголетието“. Говорим за обикновените картофи. Грудката съдържа повече калий от банана, както и витамини С и В6, магнезий, фосфор, ниацин и фолиева киселина.

Бойърс обяснява, че връзката между белите картофи и здравето на червата на първо място се свежда до един фактор: устойчиво нишесте, на което са богати картофите. Устойчивото нишесте е вид въглехидрат, който е буквално устойчив на храносмилане. С други думи, подобно на фибрите, то не може да бъде разградено от ензими в тънките черва. Вместо това, то пътува до дебелото черво, където действа като пребиотик.

Диетологът отбеляза, че бактериите в червата се хранят с устойчиво нишесте и го карат да ферментира. Процесът произвежда късоверижни мастни киселини, по-специално бутират. Той е източник на енергия за червата, защитава лигавицата им и контролира възпалението. Бутирата е свързана с по-нисък риск от рак на дебелото черво, според изследователи.

Но за да извлечете най-доброто от този зеенчук, важно е да ги готвите по правилния начин. Проучванията показват, че печеният зеленчук е най-добрият вариант. Освен това, процесът на охлаждане е важна стъпка. За стабилно нишесте е най-добре да оставите сварените картофи даостанат за 3-4 часа в хладилника, добавя Бойърс.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес