Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е първият резерват в България?

25 октомври 2022, 14:00 часа

Първоначално за концепцията за резерват била охранявана територия с уникална флора и фауна, защитени от закона именно поради своята уникалност и ценност за екосистемата. Втори световен конгрес за биосферните резервати в Испания, проведен през 1995 година, променя тази концепция, като акцентът се измества върху възможностите за съчетаване на опазването на биологичното разнообразие с устойчивото му използване. Спрямо първата концепция броят на резерватите у нас е значителен – цели 16, което нарежда България на 3-то място по брой в Европа, но спрямо втората концепция, приета през 1995 година, броят е доста по-малък. Кои са резерватите у нас и кой е първият резерват в България?

Несебър е обявен за архитектурно-исторически резерват

Кой е първият резерват в България?

Разположен близо до живописната река Велека между две китни български села, „Силкосия" е първата защитена местност у нас, обявена за резерват в далечната 1933 година и отговор на въпроса кой е първият резерват в България. „Горна Еленица – Силкосия“ е името, което първоначално носи при обявяването му за резерват с решение на МС от 1931 година. Резерватът е разположен в дивната Странджа планина и е обявен за резерват именно заради вечнозелените храсти, на които е богат и които са характерни за Странджа.

Богатството на резервата „Силкосия“

След като научихте кой е първият резерват в България, вероятно се вълнувате какво е неговото богатство и какви са причините да е обявен за резерват. „Силкосия“ е богат на гори, заемащи над 80-90% от територията му, със средна възраст на дърветата около 150 години, което ги прави истинска природна ценност. Най-много са дъбовете следвани от бука. Срещат се и много вечнозелени храсти, които са типични за Странджа. Най-ценно е рядкото находище на дива мушмула, което е единствено за целия Европейски континент. Особена ценност представлява и рядката видра, населяваща резервата, която е застрашена в световен мащаб. Застрашени от изчезване и включени в Червената книга на България са 10 от бозайниците, също толкова от рибите и 5 вида влечуги, за които резерватът е дом. 16 вида реликтни и 3 вида ендемични растения също се срещат в резерват „Силкосия“.

Резервати в Банско и Разлог

Други резервати в България

Днес на територията на страната ни има следните резервати:

  • Разположения в Чипровската планина Чупрене, който е от стар тип резерват, а не от резерватите по новата концепция, датираща от 1995 година.
  • Разположеният в землището на село Бачково, община Асеновград биосферен резерват в Родопите, носещ името „Червената стена“.
  • Разположеният в Странджа биосферен парк Узунбуджак.
  • Разположеният в Рила резерват от стар тип – Парангалица.
  • Разположеният в района на езерото Сребърна Биосферен парк Сребърна.
  • Разположеният в Западните Родопи Мантарица – резерват от стар тип.
  • Разположеният в Славянка резерват от стар тип Алиботуш.
  • Разположеният в Пирин от старт тип резерват Баюви дупки – Джинджирица.
  • Разположеният на Витоша резерват Бистришко бранище.

През 2017 г. се обявяват четири нови разширени Биосферени паркове в България: Централен Балкан, Сребърна, Червената стена и Узунбуджак.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес